Šta bi se našem telu desilo da se tuširamo bez sapuna?

Da bi koža bila zdrava i negovana neophodna joj je redovna i adekvatna nega. Korišćenje agresivnih sapuna i kupki je isušuje, pa može da donese i mnoge probleme. Ipak, pitanje je da li je samo voda dovoljna da se osetimo sveže i čisto.

Tuširanje, foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock
Tuširanje, foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Evo šta bi se desilo ako bismo prestali da prilikom tuširanja koristimo sapun.

Koža će vam biti zdravija

Sapun efikasno uklanja prljavštinu sa vašeg tela, ali takođe skida i prirodna ulja koja luči vaša koža. Redovna upotreba sapuna takođe može da poremeti pH ravnotežu kože, ostavljajući je suvom i nadraženom. Ako bar na kratko prestanete da prilikom tuširanja koristite sapun učinićete da se ona uravnoteži, bude mekana i hidrirana.

Rešićete se neprijatnog mirisa ispod pazuha

Nakon tuširanja sapunom kratkoročno ćete osetiti svežinu, ali ujedno vaša koža postaje osetljivija na bakterije. Jaki sastojci u sapunu remete ravnotežu između kožnih ulja i bakterija koje žive na našoj koži, zbog čega koža proizvodi još više ulja i bakterija. Antibakterijski sapuni su posebno štetni jer ubijaju korisne mikrobe zajedno sa lošima.

Intimna zona će vam biti zdravija

Redovno kupanje sapunom može da isuši genitalno područje, što može da dovede do određenih zdravstvenih problema, posebno ako ti sapuni nisu specijalizovani za intimnu regiju. Kako navode na sajtu Bright Side, topla voda je najbolje rešenje za pranje intimnih delova.

Duže ćete biti mladoliki i bez bora

Iako mnogi sastojci koji se nalaze u sapunu treba da učine vašu kožu čistom i svežom, oni zapravo mogu da prouzrokuju više štete nego koristi. U stvari, mogu da oštetite kiseli omotač vaše kože, što zauzvrat može da pogorša mnoga stanja, poput akni i dermatitisa. Takođe, kupanje sapunom isušuje vašu kožu, što može da uzrokuje bore, piše Zadovoljna.hr.

Može da ublaži deficit vitamina D

Osim što doprinose preranom starenju kože, sapuni takođe mogu da ometaju apsorpciju vitamina D. Naša koža pretvara sunčevu energiju u vitamin D, a neki zdravstveni stručnjaci preporučuju da se izbegava tuširanje sa sapunom svakog dan, jer to može da poremeti ravnotežu kože i da delimično blokira apsorpciju vitamina D. Međutim, mnogi medicinski stručnjaci veruju da vitamin D ipak ostaje u koži i posle tuširanja.

Ako razmišljate da se odreknete sapuna na neko vreme, kao zamena mogu da dobro dođu ulja za čišćenje, četka za suvi piling ili domaći piling.