Razrešavamo nedoumice: Ovo je pravilan redosled nanošenja šminke!

Da li postoji pravilan redosled nanošenja šminke? Ovo je jedno od najčešćih pitanja u svetu lepote o kome se dosta raspravlja, čak i među profesionalnim šminkerima. Odgovor je – da, postoji!

foto: Depositphotos/RomarioIen
foto: Depositphotos/RomarioIen

I mada još ne postoji zvnično jedinstven pristup, postoje smernice za najefikasniji redosled nanošenja preparata, kako bi efekat i trajnost šminke bili što bolji.

1. korak: Prajmer za lice i kapke

Nakon što ste oprali lice i stavili hidratantnu kremu, nanesite podlogu (prajmer) za lice. Podloga ujednačava ten, olakšava nanošenje šminke i osigurava da šminka duže ostane na licu. Posebne formule podloga pomažu da se umanji crvenilo ili bore. Pročitajte opis svake podloge da bi odabrali najbolju za svoj tip kože. Postoji i podloga za kapke koja dodatno stabilizuje senku.

2. korak: Tečni i kameni puder

Šminkanje započni nanošenjem tečnog ili kamenog pudera zavisno od tipa kože. Ukoliko je masnija, praškasti puder će vam bolje matirati lice. Ako vam više prija tečni, obavezno nanesite puder za setovanje opisan u 4. koraku. Tečni puder možete naneti blenderom ili silikonskom četkicom sa kratkim dlakama koja neće upiti i razmazati šminku.

3. korak: Korektor

Korektor se stavlja pre kamenog pudera, ali posle tečnog. Nanosi se na delove lica koje tečni puder nije potpuno pokrio. Ako imate tamnije podočnjake, nanesite korektor u obliku slova V ispod očiju i naravno preko bubuljica i flekica.

4. korak: Puder za setovanje šminke

Puder za setovanje može biti providan ili u boji. Služi za fiksiranje (setovanje) tečnog pudera i korektora, i sprečava njihovo razmazivanje. Upija višak masnoće i pravi ujednačenu mat površinu za dalje šminkanje.

5. korak: Konturisanje i hajlajter

Konturisanje ili senčenje služi da istaknete delove lica koje volite ili sakrijete one koje ne volite kombinovanjem tamne i svetle šminke. Mnoge dame koriste bronzer za izvlačenje tamnih kontura, ali za pravilnije senčenje bolje koristi boje iz paleta za konturisanje. Hajlajterom i preciznim četkicama lako ćete naneti svetle nijanse koje će istaći delove lica.

6. korak: Bronzer i rumenilo

Bronzer služi da doda toplinu licu, ali ga mnoge dame koriste i za konturisanje. Ako njime izvlačite konture, koristite četkicu sa kraćim čvršćim dlakama za preciznost i vodite računa da je matiran. Ako ga nanosite za preplanuli izgled, može da sadrži i šljokice. Rumenilo nanesi posle bronzera, ali odaberi boju koja ide uz vaš podton kože.

7. korak: Obrve

Pre senke ide doterivanje obrva. Popunite obrve olovkom, pomadom ili senkom da bi delovale gušće i punije.

8. korak: Senka za oči

Ako još niste naneli prajmer za kapke, sada je trenutak. On će olakšati glatko i ujednačeno šminkanje, a senka će duže ostati na mestu.

9. korak: Ajlajner i maskara

Pre ajlajnera, očešljajte trepavice da bi ih pripremili za maskaru. Uz nekoliko trikova za nanošenje ajlajnera, preciznost vam više neće biti problem. Kada se ajlajner osuši, nanesite maskaru na očešljane trepavice.

10. korak: Olovka za usne

Pre doterivanja usana, nanesite balzam. Šminka neće zapinjati, a usne će biti mekane i hidrirane. Definišite ivice olovkom a onda korektorom prekrijte tamniju pigmentaciju oko usana.

11. korak: Ruž i sjaj za usne

Ruž i sjaj idu na samom kraju. Da bi boja karmina duže trajala, nanesite preko ruža malo providnog pudera za setovanje.

Izvor: Stil