Plašite se sredstava za samotamnjivanje? Uz ovaj vodič nećete pogrešiti!

Iako je teško prihvatiti činjenicu da preplanula boja kože znači istovremeno i njeno oštećenje, ovo ne znači da ne možete imati sve - i preplanulu boju i zdravu kožu! Ima samo jedan detalj, a to je da boja bude rezultat sredstva za samotamnjivanje, a ne sunčevih zraka.

Samopotamnjivanje, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Samopotamnjivanje, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
.

Kada ste na suncu, obavezno primenite sve što znate o SPF-u pošto ovo nije džoker karta kojom ćete zameniti zaštitu od UV zračenja.

Sredstva za samopotamnjivanje danas se smatraju potpuno sigurnom alternativom sunčanju i solarijumu. One boje samo površinski sloj kože i ne prodiru u njenu dubinu. Glavni sastojak koji je odgovoran za pretvaranje blede kože u preplanulu je dihidroksiaceton (DHA) poznat i pod nazivom glicerol. Njegova interakcija s kožom čini da ona privremeno dobije tamniju nijansu koja se zatim prirodnim putem eksfolijacije polako skida i bledi.

VRSTE SREDSTAVA ZA SAMOTAMNJIVANJE

  • Pena

Pene su odlične za one koji vole da odmah dobiju lep preplanuli ten. Lako se nanose i razmazuju. Što ih duže ostavite na koži to će i boja biti intenzivnija, pa je uz njih lako kontrolisati rezultat.

  • Losion

Oni su najbolji izbor za sve koji imaju suvu ili dehidriranu kožu. Lako se nanose, a postoje i formule koje deluju preko noći tako da ih možete namazati pre spavanja i probuditi se preplanuli. Losioni su najzastupljenija formulacija u prodaji, a mnogi su napravljeni da postepeno grade boju što daje najprirodniji izgled.

  • Kapi

Ova vrsta proizvoda omogućava vam da lako sami dozirate boju - što više kapi dodate, to će ona biti intenzivnija. Za razliku od pene i losiona, ove formule su manje hidrantne, pa se preporučuju osobama koje nemaju suvu kožu. Retke su teksture i lako se razmazuju, ali i vrlo brzo upijaju, pa je potrebno da budete brzi - jedino iz tog razloga se ne preporučuju onima koji prvi put isprobavaju sredstva za samotamnjenje.

  • Ulje

Ulje za samopotamnjivanje će vam pružiti neverovatan sjaj i boju kao da ste na nekom modnom snimanju. Ona podstiču hidrataciju kože i sprečavaju isušivanje.

PRE SAMOPOTAMNJIVANJA

Bilo da ste porcelanskog tena ili smo želite da produžite boju na kojoj ste radili tokom leta, procedura je manje-više ista. Možda najvažniji korak koji pre nanošenja sredstva za samopotamnjivanje treba da uradite piling. Temeljno osušite kožu, jer će se samo tako sredstvo dobro i ravnomerno upiti u kožu. Da biste izbjegli mrlje na suvim delovima kože na njih nanesite hidrantnu kremu, obavezno bez ulja.

Piling, foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Piling, foto: Pixel-Shot/Shutterstock
.

SAMOTAMNJIVANJE

Uzmite rukavice i počnite da se mažete od stopala prema gore, kružnim pokretima. Kad završite, skinite rukavice i malu količinu sredstva za samotamnenje razmažite po dlanovima. Ako primetite neku grešku, natopite štapić za uši limunovim sokom i popravite je. Za nekoliko sati imaćete preplanulu boju.

Osim toga ono što još trebate da isprobate jeste koja od različitih formulacija vam najviše odgovara. Takođe, obratite pažnju na nijansu koju ćete kupiti. Na pakovanjima je naznačeno je li proizvod namenjen svetloj ili tamnoj koži.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI

  • Preterana količina proizvoda

Ovo je najčešća i najveća greška u praksi, a za posledicu ima narandžasti ton i neprirodan izgled.

  • Nekorišćenje rukavica pri nanošenju

Najbolji način da izbegnete šake različite boje od tela (čitaj: pretamne) je da koristite rukavice i to one posebno napravljene za ovu svrhu, a ne gumene zato što one ostavljaju neravnomernu boju.

  • Pranje ruku

Obavezno operite šake kako biste izbegli da budu tamnije od ostatka tela, ali greška je oprati i nadlaktice pre nego što se boja razvije - tako ćete završiti s tamnim rukama i svetlim šakama. Ovo je još  jedan razlog zbog kojeg je bolje da koristite rukavice - kako bi šake dobile isti tretman kao i ostatak tela.

  • Pogrešan redosled mazanja

Uvek, ali uvek krenite od donjeg dela tela ka gornjem, a šake i stopala neka budu poslednji.

KAKO DA BOJA ŠTO DUŽE TRAJE

Kad jednom postignete svoju savršenu boju bez sunca, uživaćete u njoj četiri do pet dana. Nakon toga uradite piling kako bi se ona ravnomerno skinula. Kada dođe vreme za novu turu sredstva za samotamnjenje, uvek je bolje krenuti od čiste kože. Izbegavajte da nanosite novu boju preko stare, piše Buro247.hr

Pored toga, upotreba proizvoda za negu kože posle sunčanja pomaže da i ova boja traje duže, kao i korišćenje vodootpornog SPF-a tokom dana. Kod kuće koristite kreme za intenzivnu hidrataciju tela, kao i hidratantne maske za lice.