Oštećenje zuba: Vrste, uzroci i rešenja

Iako je gleđ izuzetno otporna i čini zube snažnim, ona ipak ima svoja ograničenja. Možda ste iskusili trenutak kada ste, nehotice, ugrizli nešto veoma tvrdo poput leda ili tvrdih bombona, što je dovelo do pucanja zuba.

PR
Ilustracija; Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock​
Ilustracija; Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock​
.

Rizik od oštećenja zuba ne dolazi samo od grickanja tvrdih stvari, već i od padova ili udaraca u lice, naročito ako su zubi već oslabljeni karijesom.

U slučaju da dođe do pucanja ili oštećenja zuba, nema potrebe za prevelikom zabrinutošću. Postoji više rešenja među kojima i ugradnja bezmetalnih krunica koje stomatolog može da primeni da popravi oštećenje i vrati vam besprekoran osmeh.

Šta raditi kada se zubi slome?

.

Kada dođe do pucanja zuba, postoji rizik od oštećenja spoljnjeg sloja tvrde gleđi ili od potpunog preloma zuba, što može izložiti dentin i pulpu.

Ako se oštećenje odnosi isključivo na spoljni sloj zuba, sam prelom obično nije praćen bolom. Međutim, kada su dentin ili pulpa, koji sadrže nerve i krvne sudove, izloženi, to često može dovesti do značajne neugodnosti.

Tokom vremena izložena pulpa može postati mesto infekcije bakterijama, uzrokujući jači bol, promenu boje preostale gleđi i povećanu osetljivost na promene temperature. Bol takođe može biti rezultat samog incidenta koji je doveo do pucanja zuba, bez obzira na to da li su dentin ili pulpa izloženi.

Koji su glavni uzroci oštećenja zuba?

.

Glavni razlozi zbog kojih dolazi do oštećenja zuba su:

  • Fizička trauma, uključujući padanje, incidente tokom sportskih aktivnosti, nesreće tokom vožnje bicikla, nezgode u saobraćaju ili fizičko nasilje.

  • Proces starenja, koji dovodi do slabljenja strukture zuba.

  • Žvakanje hrskave i tvrde hrane.

  • Velike plombe ili kanal korean zuba, koji mogu umanjiti čvrstinu zuba.

  • Bruksizam, odnosno nekontrolisano noćno škripanje zubima.

Vrste oštećenja zuba

.

Postoje različite vrste oštećenja zuba, koje se mogu klasifikovati u pet osnovnih kategorija:

1. Mikropukotine na gleđi - Ovo su tanki, gotovo neprimetni tragovi na spoljnoj površini zuba. Često su bezbolne i ne uzrokuju veće probleme.

2. Pukotina u zubu - Ovakav tip pukotine proteže se vertikalno od površine zuba za žvakanje sve do desni, a ponekad može doprijeti i do korena zuba.

3. Fraktura zubne kvržice - Ova vrsta oštećenja nastaje oko plombi i ne prouzrokuje intenzivan bol.

4. Polomljen zub - Karakteriše ga pukotina koja se proteže od površine zuba do ispod nivoa desni, često uzrokujući deljenje zuba na dva dela.

5. Vertikalni prelom korena - Ovi prelomi su prisutni ispod nivoa desni i pružaju se ka površini zuba. Vertikalni prelomi korena obično ne izazivaju simptome, osim u slučaju infekcije zuba.

Šta stomatolozi rade kada dođe do loma zuba?

.

Ako uočite pukotinu na zubu, važno je da odmah zatražite stručnu pomoć stomatologa kako biste izbegli teže zdravstvene komplikacije i smanjili bol ili nelagodu.

Vaš stomatolog će detaljno pregledati zub i odabrati najadekvatniji metod lečenja koji će vam omogućiti da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima bez prepreka. To može da obuhvata:

Postavljanje faseta

U situacijama gde je primarni cilj estetika, kao što su manje pukotine, fasete mogu biti idealno rešenje. One se fiksiraju na prednji deo zuba, prekrivajući sve vidljive pukotine i vraćajući zubu prirodni izgled. Ujedno, fasete su veoma trajne.

Ugradnja bezmetalnih krunica

Ako je zub značajnije oštećen, može se preći na postavljanje nove zubne krunice. Ova čvrsta i otporna navlaka se postavlja na oštećeni zub kako bi se obnovila njegova funkcija i zaštita od daljih oštećenja. Bezbolan proces izrade bezmetalne krunice omogućava da se ona savršeno uklapa, pružajući idealan oblik i veličinu za vaš zub.

Obrada korenskog kanala

Ako pukotina prodre u unutrašnji deo zuba, izazivajući osetljivost, oticanje ili bol, možda će biti neophodna dodatna obrada kanala korena. Ovaj tretman eliminiše oštećenje i sprečava infekciju unutar zuba.

Vađenje zuba

U slučajevima gde oštećenje zuba nije moguće popraviti, možda će biti potrebno izvršiti ekstrakciju zuba. Ali, postoji alternativa u obliku zubnog implanta koji će ponovno uspostaviti izgled i funkcionalnost vašeg osmeha. Implant se integriše sa zubnom krunom koja izgleda i funkcioniše kao prirodan zub, omogućavajući vam da jedete, govorite i žvaćete bez ikakvih smetnji.

Saveti za očuvanje oralne higijene nakon popravke polomljenog zuba

.

Nega usne šupljine posle popravke polomljenog zuba zahteva posebnu pažnju. Važno je da nastavite sa svakodnevnim pranjem zuba, upotrebom zubnog konca, kao i uvođenjem sredstva za ispiranje usta u vašu rutinu. Redovne posete zubaru su takođe neophodne za očuvanje oralnog zdravlja.

Izbegavanje žvakanja tvrdih namirnica je preporučljivo. Korišćenje štitnika za zube tokom bavljenja sportom ili tokom noći, posebno za one koji imaju naviku da škrguću zube, može biti od velike pomoći u zaštiti zuba od daljih oštećenja.