Mažete kremu za ruke, a koža vam je i dalje suva? Mnogi ljudi prave grešku, evo u čemu je "trik"

U hladnim zimskim danima koža na rukama je često izložena uticaju hladnoće, vetra, suvog vazduha... Evo šta je važno da uradite kako bi ona sačuvala vlagu i ostala lepa i negovana.

Foto: FotoDuets / Shutterstock
Foto: FotoDuets / Shutterstock
.

Ako vam je koža na rukama suva veoma lako može da dođe do pucanja i osećaja svraba ili peckanja. Srećom, postoji rešenje i za ovaj problem koji, naročito tokim zime, muči veliki broj ljudi.

Prilikom pranja ruku koristite nežni hidrantni sapun, a nakon toga namažite ruke kvalitetnom kremom koja će doprineti očuvanju zdravlja vaše kože na rukama.

Ipak, ono što treba da imate na umu je i to da nije svejedno kada ćete ih namazati.

Naime, dermatolozi kažu da kremu na ruke treba naneti što pre, ako je moguće odmah nakon pranja ruku. Dermatolog Vitni Bove kaže da je sasvim u redu i ako to uradite dva minuta nakon pranja. Ne treba čekati predugo, jer se već nakon tog vremena smanjuje efikasnost i koža neće moći da dobije sve hranljive materije koje se nalaze u kremi, piše 24sata.hr.

- Ako predugo čekate, propustiće taj period u kojem hranljivi sastojci mogu da prođu kroz pore i sačuvaju vlažnost kože - kaže ona. Kada voda ispari (koncept poznat kao transepidermalni gubitak vode) vaša koža će ostati suva, naročito ako ruke perete vrućom vodom, koja brže isparava.

Ukratko, držite hidrantnu kremu negde da vam bude pri ruci, kako biste nakon svakog pranja ili korišćenja sredstava za deznifekciju mogli što pre da je nanesete na kožu - savetuje dermatolog.

Kada je u pitanju izbor kreme, preporučuje se da se koriste one koje u sebi sadrže hranljiva ulja ili maslace koji su bogati masnim kiselinama.

- Koristite hidratantnu kremu za ruke s pravim, tradicionalnim mastima. Ove hidratantne kreme mogu da postaknu razvoj dobrih bakterija - kaže porodična doktorka Kejt Šanahan.