Koja je razlika između BB, CC kreme i pudera: Otkrijte koja varijanta je najbolja za vaš tip kože

Ako često kupujete šminku, verovatno ste se nekada susreli sa proizvodima poput BB i CC kreme. Da li znate koja je razlika između ovih krema i pudera? Koja je pogodnija za koji tip kože, koja se koristi češće leti, a koja zimi?

Foto: BearFotos / Shutterstock
Foto: BearFotos / Shutterstock
.

BB i CC kreme su višenamenske i mogu se kombinovati sa šminkom i proizvodima za negu lica. U zavisnosti od sastojaka, BB i CC kreme se mogu koristiti kao korektor, puder, hajlajter, krema, proizvod za matiranje kože, krema za zaštitu od sunca ili proizvod za negu kože.

Budući da su višenamenske prirode, BB i CC krema može dan nam pojednostavi jutarnju rutinu, uštedi vreme, ali i novac. Ipak, BB i CC kreme imaju svoje razlike, a koja od njih je za vas najbolji izbor zavisi od nekoliko faktora, kao što je tip kože i efekat koji želite da postignete.

U nastavku otkrije koja je razlika između BB i CC kreme i koji je najbolji izbor za vas!

BB krema - BB u nazivu ovog proizvoda znači „beauty balm“ ili „blemish balm“. Upija se u kožu i nema veliku prekrivnu moć. S njom je moguće sakriti samo manje mrljice i druge sitne nepravilnosti. Idealna je za sve one koji žele da izgledaju prirodno. Sadrži sastojke koji se često koriste za negu kože, poput vitamina i antioksidansa koji je štite. Osim njih tu je i hijalurnoska kiselina, glicerin, pantenol i ceramid koji je hidriraju, cinkovo oksid koji služi kao mineralni zaštitni faktor od sunca, peptidi i kolagen koji kožu učvršćuje. Najveća prednost BB kreme je u tome što hidrira suvu kožu, piše Miss7.

CC krema je slična BB kremi, ali ima jaču pokrivnu moć. CC označava „color control“ ili „complexion corrector“. CC krema je formulisana tako da uklanja mrlje na koži i diskoloraciju poput crvenila, bledila, tamnih podočnjaka, neravnomernog tena, hiperpigmentacije i ožiljaka od akni. S BB kremom deli gotovo iste sastojke koji neguju kožu, a sadrži i sastojke za smirivanje kože poput ekstrakta zelenog čaja, soje i ši butera. Većina CC krema ima i anti-aging svojstva, formulirana je s SPF-om i sadrži sastojke koji smanjuju vidljivost bora. Prozračnije su teksture od BB krema i često imaju mat finiš.

BB ili CC krema: Koju odabrati? Kod odabira između ova dva proizvoda, najvažnije je znati koja će bolje odgovarati vašem tipu kože.

CC krema je bolja za masnu kožu, zbog svoje mat teksture. Na takvoj koži ona će se duže zadržati i biće postojanija. Takođe, za kožu koja je sklona aknama, CC krema će biti bolji izbor, jer često sadrži sastojke poput ekstrakta čajevca i salicilne kiseline.

Za suvu kožu bolji izbor je BB krema, jer ima više hidratantnih sastojaka, poput hijaluronske kiseline, glicerina i pantenola.

Razlika između pudera, BB i CC kreme

Puder se može pronaći u više formula i tekstura i u većini slučajeva on ima veću pokrivnu moć od BB i CC kreme. Može imati sjajni ili mat finiš. On se češće koristi zimi, dok su BB i CC krema laganije pa se češće koriste leti. Takođe, ako koristite puder, trebaće vam i dodatni proizvod kao što je na primer, hidratantna krema i krema s SPF-om. Sve te proizvode ne bi trebalo koristiti ako BB ili CC krema već ima sva ta svojstva. Dakle, BB ili CC krema može da bude savršeno rešenje za vas. Nećete izgledati kao da nosite previše šminke i izgledaćete sasvim prirodno, a ujedno ćete i pojednostaviti svoju make up rutinu!