ISPUCALE USNE više nisu problem! Primenite neki od ova ČETIRI prirodna načina za negu iz "kućne radinosti"

U zimskom periodu, usled niskih temperatura, vetra i boravka u toplim prostorijama u kojima preovladava suv vazduh, većina nas muči muku sa ispucalim usnama.

foto: Depositphotos/chika_milan
foto: Depositphotos/chika_milan
.

Balzami za usne mogu u priličnoj meri da ublaže, pa čak i potpuno reše problem, a ovog puta mi vam predstavljamo one iz “kućne radinosti”!

Piling od šećera i meda

Nežnim pilingom možete da uklonite odumrle ćelije kože koje sprečavaju balzam da hidrira kožu. Možete sami da napravite piling kod kuće, a jedan od najboljih je kombinacija meda i šećera. Stavite kašiku meda i kašiku šećera u činiju i smesu prstima nanesite na usne. Lagano ih masirajte na kratko, a zatim mokrim peškirom obrišite mešavinu sa usana, ili je isperite vodom.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je odličan lek za različite probleme na koži, kosi i usnama. Ulje, ne samo da će hidrirati kožu, već može i da zaštiti vaše usne pojačavanjem njihove barijerne funkcije. Nanesite ga na usne, po potrebi, tokom dana. Možete da ga nanosite uz pomoć pamučnog štapića, ili čistog prsta.

Aloe vera

Aloe vera ima brojne funkcije i najpoznatija je kao kućni lek za opekotine od sunca. Njena protivupalna svojstva i umirujuće delovanje je čine odličnim izborom i za lečenje ispucalih usana. Organsku aloe veru možete da kupite u obliku gela, a možete da koristite i svežu aloe veru iz lista biljke aloe. Da biste to uradili, isecite list sa biljke i razrežite ga da biste izvadili gel. Stavite ga u posudu i po potrebi ga nanesite na usne.

Med

Brojna istraživanja naglašavaju protivupalna i zaceljujuća svojstva meda. Med se odavno koristi kao kućni lek za negu kože i brojnih zdravstvenih stanja. Može da vam pomogne da hidrirate i zaštitite ispucale usne od infekcija. Pored toga, deluje kao blagi piling i može da vam pomogne da uklonite suvu i mrtvu kožu sa usana.

Šta možete da uradite da biste sprečili problem ispucalih usana?

Održavanje usana hidriranim, jedna je od najvažnijih stvari koju možete da uradite da ih zaštitite. Pored toga, možete da uradite i sledeće:

Ne ližite usne

Pijte puno vode

Koristite ovlaživač vazduha

Izbegavajte proizvode sa hemikalijama

Zaštite usne hidrantnom kremom

Dišite kroz nos

Izvor: Objektiv.rs, body.ba