Da li možete da se KUPATE SA NAKITOM i kako on reaguje u dodiru sa solju, hlorom i slatkom vodom?

Nakit svaku odevnu kombinaciju može da unapredi, pa tako i kupaće kostime i drugu odeću koju nosimo na plaži ili kraj bazena. U zavisnosti od toga da li se kupate u slatkoj vodi, vodi sa hlorom ili pak slanoj - vaš nakit će različito reagovati. Pojedine komade možete nositi bez brige, dok bi druge trebalo da skinete i odložite u torbu ili neseser.

Foto: MarcinK3333 / Shutterstock
Foto: MarcinK3333 / Shutterstock
.

Kupanje sa nakitom od nerđajućeg čelika

Hirurški i nakit od nerđajućeg čelika je postojan i dizajniran da izdrži vodu. U kontaktu sa tečnim i korozivnim proizvodima, pak, druga je priča. Kao što bi trebalo da budete oprezni sa parfemima i proizvodima za domaćinstvo kada nosite ovu vrstu nakita, morsku so i hlor jednako bi trebalo izbegavati. Vrlo fina oplata (zlato ili srebro) ovih primeraka ponekad ume da izgubi sjaj, nagrizena slanom ili hlorisanom vodom, ako se u njoj kupate dugo i redovno.

Kupanje sa zlatnim nakitom

Zlato, koje se smatra najjačim metalom, ne oksidiše. Ali, postoje izuzeci. Nakit od 9k, izrađen od samo oko 37.5% zlata, pokazao se kao znatno manje otporan od komada od 14k, 18k i 24k, koji su redom više od 50%, 75% i 100% čistog zlata. Stoga, ne postoji opasnost od oštećenja 24-karatnog zlatnog prstena, čak ni kupanjem u bazenu ili morskoj vodi. S druge strane, za 9, 14 ili 18-karatni zlatni nakit, hlor i slana voda isto tako mogu da pokrenu nagrizanje ostalih materijala i postupno izbrišu njihov sjaj. Naš savet je da zlatni nakit odložite u torbu za plažu pre kupanja, osim u slatkoj vodi gde je rizik od oštećenja ravan nuli.

Kupanje sa srebrnim nakitom

Jeftino srebro je metal koji prilično loše stari. Primerci nakita od njega vremenom postaju tanji, menjaju oblik i oksidišu. Tada izbegavamo kupanje sa srebrnim nakitom, bilo u moru, jezeru, reci ili bazenu, a skidamo ga i pre pranja ruku ili tuširanja.

Kupanje sa bisernim nakitom

Letnji i super trendi, biserni nakit je naš verni saveznik za elegantan izgled na plaži ili bazenu. Bilo da su izrađeni od prirodnih, staklenih ili plastičnih bisera, ovakvi detalji ne boje se soli ni hlora, pod uslovom da su nanizani na žicu ili lanac od nerđajućeg čelika, najlona ili gume.

Kupanje sa dragim kamenjem

Kao i biseri, poludrago ili drago kamenje je ultraotporno i ne boji se ničega, čak ni u dodiru sa morskom ili hlorisanom vodom. Ukoliko ste se zaljubili u narukvicu koja je u potpunosti izrađena od kamenja, sa njom se možete potpuno opustiti u vodi. Ako vaš komad nakita predstavlja mešavinu metala i kamenja, upućujemo vas na prethodne pasuse o zlatu, srebru i nerđajućem čeliku.

Kako vam ne bi pokvarili dan (ili leto), ipak savetujemo da ne plivate sa dijamantima i ostalim dragim kamenjem, da ih ne biste izgubili pri najmanjem talasu poput Kim Kardašijan.

Kupanje sa pletenim nakitom

Pleteni, tkani ili izvezeni nakit neophodan je u garderoberu za plažu. Mahom izrađen od pamučne pređe, vrlo je otporan na vodu na različitim kupalištima, ali uprkos tome može da promeni boju nakon naknadnog izlaganja suncu. Jeftin, ovakav nakit nije merilo za kvalitet, pa nema razloga za uskraćivanje ovog zadovoljstva! Prati nas na plaži, kao i na bazenu i često ga neumereno nižemo oko članaka.

Izvor: Elle France / CityMagazine.danas.rs