S ovim namirnicama nokti će vam biti čvrsti

Nije samo nega noktiju bitna kada je u pitanju njihova čvrstoća već i ono što jedete. Zato dobro obratite pažnju na to šta je na vašem jelovniku.

.

Blitva
Blitva je vrlo bogata biotinom (vitamin H) koji je bitan za jačanje noktiju. Pored blitve, odlični izvori biotina su i šargarepa, kozje mleko, jaja, losos, banane i bobičasto voće.

Piletina
Proteini su izuzetno bitni za jačanje noktiju, a pileće meso je bogato proteinima. Proteini će pomoći da nokti budu zdravi i vratiti im prirodan sjaj. Ukoliko niste ljubitelj pilećeg mesa, jaja, morski plodovi i žitarice su takođe dobri izvori proteina.

Morski plodovi
Morski plodovi su izvor cinka koji je važan sastojak za zdravlje noktiju, a i za jačanje imunološkog sistema. Namirnice koje su pored morskih plodova bogate cinkom su: soja, spanać i kakao.

Pasulj
Ukoliko imate problema s lomljivim noktima, moguće je da vašem organizmu nedostaje gvožđa. Pasulj je bogat izvor gvožđa, a ako ne volite pasulj možete da pokušate s nekom od ovih namirnica: sve vrste mahunarski, zeleno lisnato povrće, sušeno voće, crveno meso, kakao.

Izvor: zdravaisretna.hr

Pročitajte i: 

Negujte lice medom