Najbizarniji mogući parfem! Mirišite kao dragi pokojnik

Jedna firma iz Francuske namerava da u septembru mesecu ove godine, započne sa prodajom parfema koji će u flašici sačuvati miris drage osobe koja je preminula ili je trenutno odsutna?! Francuskinja Katja Apalategui na tu je zamisao došla pre sedam godina jer je bila neutešna nakon smrti oca kojeg je povezivala sa "njegovim" mirisom".

.

O tome sam nekada razgovarala sa svojom majkom koja mi je rekla:

"I meni jako nedostaje, a nedostaje mi i njegov miris u tolikoj meri da neko vreme nisam želela da oprerem jastučnicu na kojoj je spavao dok je bio živ", izjavila je 52-godišnja agentkinja za osiguranje.

Nakon nekog vremena stupila je u vezu sa naučnicima sa Univerziteta u Le Havreu koji su joj omogućili da svoju bizarnu ideju sprovede u delo osmislivši posebnu tehniku koja omogućava "proizvodnju" ljudskog mirisa

"Sa garderobe se ekstrahiraju mirisne materije pa se posebnim hemijskim procesom u kojem se koristi alkohol, pretvaraju u miris", objasnila je poptaparol univetrziteta

Sin Katje Apalategui koji je još student, polovinom novembra meseca trebao bi da zamisao sprovede u delo uz pomoć hemičara.

"Porodicama preminulih ćemo po narudžbi i uz posredovanje pogrebnog poduzeća ponuditi kutijicu s flašicom pokojnikovg mirisa ekstrahovanog sa garderobe koju dobijemo od porodice. Miris će biti neka vrsta olfaktivne utehe koja će se prodici nuditi uz fotografije, video snimke i ostala sećanja na preminulog člana", objasnila je Apalategui.

Flašica "parfem sa mirisom pokojnika" će se kako je rekla prodavati po ceni od nemalih 560 evra.Katje Apalategui, se nada daće posao proširiti i na inostranstvo, a ne samo na Francusku.

Osim mirisa pokojnika, u planu imaju i prodjau mirisa živih osoba. Roditelji će, kaže Apalategui, moći da naruče flašicu mirisa ekstrahovanog s odeće svoje dece da im ne bi nedostajala na primer za vreme boravka u letnjem kampu ili kada odu negde daleko od njih

Izvor: Zanimljivosti dana