Rešite se celulita tuširanjem!

Tuširate se svakoga dana, a ne znate da vam ono može pomoći u borbi protiv celulita.

.

Kontrastno tuširanje, poznato kao i naizmenično tuširanje, se često koristi za detoksikaciju. Kada se tuširate vrućom vodom, krvni sudovi i limfa se proširuju, a kada se tuširate hladnom vodom, onda se sužavaju. S obzirom da i jedno i drugo ima pozitivan učinak na zdravlje, dobro je kombinovati toplu i hladnu vodu.

To uzrokuje drenažu limfe i vraćanje krvi prema srcu. Na taj način se oslobađaju toksini i štetne materije iz tela jer se direktno preusmeravaju prema jetri i bubrezima.

Kontrastno tuširanje je dobro za prevenciju i smanjenje celulita. Celulit je posledica 6 faktora – slabe cirkulacije i limfne drenaže, hronične upale, nakupljanja toksina, opuštanja kože, nakupljanja masti i slabe regeneracije tkiva. Na prva 3 faktora možemo direktno i indirektno uticati kontrastnim tuširanjem.

Kontrastnim tuširanjem se pospešuje cirkulacija krvi i limfe, tkiva dobijaju više kiseonika i hranjivih materija, dok istovremeno oslobađaju telo od toksina i otpada. Kao rezultat se ublažava i hronična upala, a samim tim se deluje i na preostala 3 faktora.

Ako ćete se naizmenično tuširati hladnom i vrućom vodom, pospešit ćete i rad metabolizma, a samim time i smanjiti udeo masti – jednog od uzročnika celulita. Hladan tuš podstiče oslobađanje noradrenalina i norepinefrina, hormona koji su važni za regulaciju masnog tkiva. Možda mislite da je onda bolje konstantno se tuširati samo hladnom vodom, ali se varate. Tako ćete razviti toleranciju na delovanje hladne vode i učinak neće biti nimalo sličan kao kod izmene vruće i hladne vode.

Vruća voda podstiče širenje arterija i vena, zbog čega se povećava dotok hranjivih materija i kiseonika tkivima, što je odlično. S druge strane, vruća voda ulazi u tkiva, a manje toksina i otpada se eliminiše iz tela. To može uzrokovati neželjene posledice, kao što su zadržavanje vode u telu i hronična upala.

Stručnjaci ističu da je najbolje kombinovati tuširanje hladnom i vrućom vodom. To možete postići tako da se prvo tuširate vrućom vodom, a potom temperaturu vode postepeno smanjujete. Takođe, tuširanje bi bilo najbolje završiti hladnom vodom kako bi učinak trajao što duže nakon tuširanja.

Izvor: kućni lekar

Pročitajte i: 

Zašto morate da radite piling kože?