Lepota

Kako da održavate ovakve čizme

Poreklo vode iz Australije i stekle su neverovatnu planetarnu popularnost. I pored toga što ih mnogi opisuju kao najružnije čizme ikada one su i dalje u samom vrhu potražnje. Evo saveta kako da ih održavate.
28.04.2014. - 08:52h

Ukoliko su postavljene kvalitetnom vunom i napravljene od kože ove čizme se mogu nositi kako zimi tako i kad je vreme toplije. Ukoliko ste se odlučili za one malo skuplje i kvalitetnije, naročito je važno da umete da ih pravilno održavate, kako bi vaše čizmice blistale kao nove i kako biste im produžili vek trajanja.

Redovno održavanje

Čizme obavezno četkajte malo tvrđom četkicom da uklonite nakupljenu prljavštinu i prašinu, ako to ne radite sva prljavština će se uvući duboko u kožu.

Čizme perite pamučnom krpicom namočenom u malo vode, ali dobro isceđenom jer previše vode može uticati da čizme promene oblik i da se koža razvuče.

Svaki put kad izujete čizme napunite unutrašnjost papirom ili čarapama da ne bi izgubile oblik i da se ne bi izborale.

Ako su vam se čizme natopile nemojte ih nositi sve dok se u potpunosti ne osuše jer će to uticati na njihov oblik. Isto tako nemojte ih izlagati direktnom izvoru toplote i ne sušite ih blizu grejalica ili na direktnom suncu jer bi koža mogla da se ošteti.


Saveti za čišćenje mrlja

Za malo tvrdokornije mrlje postoji nekoliko načina na koje ih možete ukloniti.

Uzmite gumicu za brisanje i nežno prelazite preko mrlje.

Namočite krpicu u vodu i stavite preko mrlje nekoliko sati, kad se krpica osuši ponovno je namočite i stavite ponovo preko mrlje.

Ako ništa ne pomaže, na mrlju nakapajte par kapi sirćeta, ali ne trljajte, ostavite da stoji pet minuta pa uzmite kuhinjski ubrus i stavite preko mrlje da upije sirće.

Neugodan miris svojih čizama rešićete tako da u svaku čizmu uspete malo sode bikarbone koja će neutralisati sve neugodne mirise.

Napomena: Ovakve čizme nikako nemojte nositi na hemijsko čišćenje i nemojte ih prati u mašini za veš jer će se koža opustiti i izgubiće oblik.