Eterična ulja za lepu i zdravu kožu

Blagotvorno dejstvo aromaterapije poznato je od davnina, a danas se nega i lečenje mirišljavim uljima primenjuje širom sveta. Eterična ulja se apsorbuju u kožu i prodiru i njene nadublje slojeve, i upravo zbog toga joj pružaju maksimalnu i besprekornu negu. Međutim da bi ovakava terapija dala dobre rezultate neophodno je znati i kako se eterična ulja koriste, odnosno na koji način se rastvaraju u baznim uljima poput maslinovog, sojinog, ulja od aloje, od košpica grožđa...

.

Nega normalne kože

Za mladu kožu preporučuje se 2% eterično ulje od bosiljka, kamilice ili sandalovine u baznom ulju susama. Ulje možete naneti na kožu i samo 15 minuta pre nanošenja mejkapa. Za zrelu kožu preporučuje se 3% eterično ulje od ruže, pačulija, žalfije ili geranijuma. Rastvor pravite u baznom ulju jojobe ili pšeničnih klica. Umasirajte ulje na lice ujutro i uveče umesto kreme. Poželjno je da dva puta nedeljno nanosite i biljne maske.

Nega suve i osetljive kože

Ovakva koža je veoma tanka i treba je na vreme negovati kako biste sprečili prerano stvaranje bora. Napravite losion tako što ćete dve suve ili sveže kašike kamilice preliti sa 2dl ključale vode. Procedite posle pola sata i sipajte u bočicu koju ćete držati u frižideru. Da bi losion mogao duže da ostane svež dodajte mu oko pola čašice rakije. Za sve tipove suve kože preporučuje se 2% etersko ulje od kamilice, sandalovine, geranijuma ili nerolija u rastvoru ulja pšeničnih klica. Umasirajte ovaj rastvor ujutro i uveče u kombinaciji sa losionom od kamilice ili sokom svežeg krastavca, pažljivo ne istežući kožu lica, vrata i dekoltea. Za zreliju kožu preporučuje se i 2% etersko ulje ruže, pačulija, sandalovine, čempresa ili geranijuma uz obilno nanošenje losiona. Koristite 2 puta nedeljno i biljnu masku i oblogu od losiona.

Nega kombinovane kože

Kombinovani tip kože karakteriše to što je koža na pojedinim delovima suviše suva ili suviše masna. Za negu lica napravite mešavinu 3% ulja sandalovine koje ima hidrantno i umirujuće dejstvo, pačulija koji ima hranljivo i revitalizujuće dejstvo, zatim geranijuma koji reguliše cirkulaciju krvi u baznom ulju jojobe koje blagotvorno deluje kako na masnu tako i na suvu kožu. Naravno radi boljeg upijanja ulja dodajte losion, mineralnu vodu ili sezonski sveži sok od lubenice ili pomorandže. Maske stavljajte jednom ili dvaput nedeljno od sezonskog voća, povrća jaja i meda, a za suve delove u masku dodajte i malo pavlake.

Nega masne kože

Masna koža je sjajna sa proširenim porama, često žućkaste boje i treba joj redovno čišćenje i piling. Napravite biljni losion tako što ćete mešavinu lavande, nane i majčine dušice preliti sa 1,5dl ključale vode. Sačekajte da se losion ohladi, procedite ga, sipajte u bočicu i dodajte pola čašice lozove rakije. Za masnu kožu preporučuje se 3% mešavina dva ili tri antiseptična ulja lovora, bergamonta, kleke, lavande ili limuna razređenog u sojinom ili susamovom ulju. Svakodnevno ujutru i uveče masirajte kožu ovom mešavinom uz pomoć losiona. Losion možete ponekad zameniti sokom od paradajza ili grejpfruta. Odličan efekat dobićete i sa maskom od soka paradajza (možete ga zameniti sokom od grejpfruta), samo jedne kapi nekog od navedenih odgovarajućih ulja i malo brašna da se zgusne. Nanesite je na lice, vrat i dekolte, držite je oko pola sata, pa je isperite mlakom, a potom i hladnom vodom. Masku koristite 2 puta nedeljno.

Ulja za lečenje akni

Ovaj problem se najčešće javlja u pubertetu, ali kod nekih i kasnije. Koža sa aknama je masna sa miteserima, proširenim i otečenim porama i cističnim promenama. I ovaj problem na koži može se izlečiti pomoću aromaterapije. Napravite losion tako što ćete mešavinu od nane, majčine dušice, lavande, ruzmarina, preliti sa 200g ključale vode. Posebno u bočicu stavite 3g kanfora i oko 50g alkohola i mućkajte dok se kanfor ne rastvori. Potom polako u bočicu dodajte biljnu mešavinu, zatvorite je i držite u frižideru. U maske za negu masne kože uvek treba dodati nekoliko kapi ulja kleke, eukaliptusa, lavande ili limuna. Ova ulja mogu da se koriste i u kombinaciji sa losionom koji treba da se nanosi pet puta u toku dana.