Lepota

Kozmetika IMA rok trajanja! Evo kada je vreme da se rastanete s omiljenim lakom za nokte, puderom, kremom za lice, parfemom...

Iritacija, alergija, bubuljice samo su neki od simptoma koje stara kozmetika može da izazove. Sprečite to tako što ćete je BACITI na vreme...
22.07.2018. - 14:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kozmetika za razliku od slika, knjiga i drugih predmeta koji mogu trajati večno, ima rok trajanja nakon kog postaju neupotrebljive. Kada su u pitanju proizvodi za lepotu, a koju nanosite na kožu lica i tela, rok trajanja se mora sa posebnom pažnjom pratiti jer neki sastojci istih mogu izazvati alergije, iritaciju i dosadne bubuljice.

Međutim, datum koji možemo videti na ambalaži ponekad nije tačan, a to se odnosi na proizvode koji su otvoreni i koji dugo mogu da stoje. Pored toga, mnoge dame zanemaruju rok trajanja i koriste kozmetiku, a naročito šminku, dok je ne istroše ili dok ne postane neupotrebljiva zbog promene formule.

Ukoliko želite da sačuvate lice od bubuljica i iritacija, pogledajte na koliko treba da menjate šminku i druge kozmetičke prozvode...

Tečni puder: nakon 6 meseci do jedne godine
Bilo da koristite četkicu ili beauty blender, šanse da perete oba nakon svake upotrebe su vrlo male, što znači da svaki put kada prinesete puder nekom od ova predmeta (pa i koži) utičete na razvijanje malog broja bakterija. Malo po malo i vaš puder će biti veliki izvor mikroba koji će izazivati alergije.

Kremasta šminka: nakon 6 meseci do godinu dana
Ovde mislimo na korektore, rumenila i senke. Tekstura je sve kada su u pitanju kremaste formule. Ako primetite grudvice – bacite takav proizvod istog trenutka. Posebnu pažnju posvetite kremastim senkama koje bi možda trebalo i češće da se menjaju, jer dolae u vrlo blizak kontakt sa očima.

Ruž: nakon jedne godine
Ako primetite da više ne možete da mažete ruž sa lakoćom (a da nije mat), vreme je da ga bacite. Ako se previše razmazuje, držite ga u frižideru.

Puderasta šminka: nakon dve godine
Rumenila, puderi za setovanje i hajlajteri su proizvodi bez kojih ne možemo, a koji traju dugo. Čistite četkce nakon svake upotrebe da biste im još više povećali trajnost.

Ajlajner: nakon tri meseca (tečni); nakon dve godine (u formi olovke)
Novi ajlajner je jednak savršeno izvučenoj liniji na očima. Gel i tečne formule se brzo isušuju, pa ako tražite način da uštedite – investirajte u ajlajner u olovci koji može trajati i do dve godine, ako ga držite izvan kupatila gde je vlažno.

Maskara: nakon tri meseca
Poput tečnih ajlajnera, maskare se takođe brzo suše. Međutim, nemojte ih koristiti ako ste nedavno imali očne infkecije kako ne biste dobili konjuktivitis.

Hidratantna krema za lice: nakon 6 meseci (tuba ili kutija); nakon godinu dana (pakovanje sa pumpicom)
Kremu nikada nemojte vaditi prstima, već štapićima za uši – pre nego što je nanesete na kožu. Više volite pakovanja sa pumpicom? Izbegavajte direktan kontakt sa rukama kako biste izbegli kontaminaciju.

Lak za nokte: nakon godinu dana
Suprotno od poznatih priča, lak kome je istekao rok neće inficirati nokte i kožu oko njih ili ih učiniti krhkim, već neće izgledati dobro kada ih namažete.

Parfem: nakon osam do deset godina
Neki parfemi mogu trajati i jednu deceniju, što je odlično kada uzmemo u obzir da neki parfemi koštaju mnogo. Držite ih dalje od direktne sunčeve svetlosti i vlage i dugi vremenski period ćete moći da uživate u vašim omiljenim mirisnim notama.

Izvor: Ženskimagazin.rs