Lepota

Trik da vam depilacijom nestanu BAŠ sve dlačice!

Ovo ste čekali, trik koji će vam pomoći da posle depilacije ne ostane baš ni jedna dlačica, pa možete da zaboravite na čupkanja pincetom...
12.07.2018. - 09:09h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Za razliku od brijanja, za depilaciju voskom trebaće vam nešto više pribora - osim voska i trakica, nezaobilazni su puder za bebe (talk), ulje za bebe i piling i pinceta. Da biste sprečili urastanje dlačica, pre depilacije voskom pilingom u granulama skinite odumrle ćelije i omekšajte kožu. Ako pri ruci nemate piling, kožu nežno istrljajte grubljim peškirom ili sunđerom za tuširanje.

Nakon pilinga kožu nahranite i hidrirajte laganim losionom za telo, a da biste dlačice voskom uspešno iščupali zajedno s korijenom, one ne smeju da budu ni preduge niti prekratke.

Idealna dužina za depilaciju dlačica je pet milimetara. Ako su kraće, vosak neće moći dovoljno dobro da ih "uhvati" i iščupati. Ako su pak preduge, depilacija će biti bolnija i ne baš delotvorna.

Da bi čupanje dlačica bilo delotvornije i manje bolno, poslužite se malim trikom. Na čistu kožu, pre nanošenja voska, pospite malo pudera za bebe. Puder će upiti višak vlage pa će se vosak i trakice bolje prilepiti na kožu.

Da biste znali da li je vosak odgovarajuće temperature pre nanošenja napravite test. Nanesite malo voska na kožu na unutrašnjoj strani ručnog zgloba da biste se uverili da je temperatura ugodna. Ako je prehladan nećete moći da ga lepo razmažete, a prevruć vas može opeći.

Da biste dlačice uspešno iščupali važno je pravilno naneti vosak i trake pa ih povući u pravom smeru. Pravilo je jednostavno - vosak uvek nanosite potezima u smeru rasta dlačica, što će omogućiti da se bolje zalepi i da čvrsto uhvati dlačice. Nakon što ste razmazali vosak, preko njega stavite platnene trake i dobro ih pritisnite potezima u smeru rasta dlačica. Potom sačekajte nekoliko sekundi da se traka dobro zalepi. Pre nego što povučete traku, zategnite kožu drugom rukom pa naglim potezom, kao da okrećete stranicu knjige, odlepite traku povlačeći je brzo u smeru suprotnom od rasta dlačica.

Odmah, nakon što ste uklonili trake, a zajedno s njima i dlačice, dobro dlanom pritisnite tretiranu zonu kože. To će ublažiti bol i osetljivost kože.

Ako su neke "neposlušne" dlačice zaostale, ponovite postupak još jedanput, ali isto područje nikada ne tretirajte uzastopno više od dva puta jer, osim što je bolno, može oštetiti kožu i uzrokovati ružne podlive. Nakon dva tretmana, retke "preživele" dlačice iščupajte pincetom.

Nakon depilacije voskom, hidratantni proizvodi više su nego dobro došli. Ulje za bebe je odličan izbor jer njime možete ujedno da odstranite ostatke voska koji je na bazi ulja, ali i hidrirati kožu. Ukoliko koristite vosak na bazi vode, ostatke nakon depilacije uklonite mlakom vodom.

Ako neke dlačice počnu da rasu ispod površine kože, nemojte da ih čeprkati  iglicom ili pincetom jer možete da izazovete infekciju. Za tvrdokorno urasle dlačice najbolji je recept natapanje kože u toploj vodi kako bi omekšala. Potom napravite lagani piling zone uraslih dlačica i nanesite salicilnu kiselinu da bi se koža na tom delu dodatno oljuštila. Sterilišite pincetom možete čupnuti samo dlačice koje su urasle tik ispod površine kože.

Ne uklanjajte dlačice voskom ako je koža izgorela na suncu ili ako uzimate jake lekove protiv akni usled čega koža može biti vrlo osetljiva. Metoda voskom nije prikladna ni ako imate bilo kakve probleme s imunološkim sistemom ili cirkulacijom. Uklanjanje dlačica voskom nije preporučljivo niti kod osetljive i tanke kože pa ako imate ispucale kapilare ili proširene vene.

Bikini zonu ne tretirajte barem dva dana pre, za vreme ta dva dana nakon menstruacije jer je koža osetljivija uslijed hormonskih promjena pa će depilacija tada biti mnogo bolnija. Dlačice je preporučljivo uklanjati sredinom menstrualnog ciklusa, odnosno za vreme ovulacije.

Izvor: 24sata.hr