Zašto ŽUMANCE ponekad ima CRVENU TAČKU i da li može da se jede? Evo o čemu se radi...

Pre nekoliko godina, žena iz Kine bila je iznenađena kada je u belancu jaja primetila tečnost sličnu krvi. Takva jaja su bila skuplja jer su kokoške navodno jele samo insekte.

Izvor: tuzlanski.ba  |  
Ilustracija Foto: Maurotoro/Shutterstock
Ilustracija Foto: Maurotoro/Shutterstock
.

Ovo se ponekad javlja u jajetu kada kapilare u jajniku kokoške pucaju. Da li će se to desiti zavisi od starosti kokoške, vrste hrane koju konzumira i drugih faktora. Ipak, to ne znači da je jaje nebezbedno za konzumaciju. To je normalna pojava i jaje je bezbedno za upotrebu.

Takođe, i u belancu može doći do pojave crvene tečnosti. Pre nekoliko godina, žena iz Kine bila je iznenađena kada je u belancu jajeta primetila crvenu tečnost nalik krvi. Kupila je 15 takvih jaja u jednoj prodavnici, a ona su bila skuplja jer su kokoške, navodno, jele samo insekte. Pozvala je novinare, koji su istražili ovaj slučaj.

.

Prodavci su tvrdili da je to normalno zbog posebnih jaja. Novinari su posetili proizvođača, koji je pokušao da ih ubedi da su kokoške imale menstruaciju.

Međutim, naučnici su objasnili da se crvenkasta tečnost može pojaviti u belancu iz dva razloga: zbog prisustva parazitske bakterije u debelom crevu kokoške, koja izaziva upalu jajovoda, ili zbog ishrane kokoši zabranjenom hranom.

Naglasili su da kokoške nemaju menstruaciju i savetovali da se takva jaja ne konzumiraju, prema pisanju The Kitchn.