Vreme je za zimnicu: Bakin recept za savršen ajvar sa plavim patlidžanom!
Tradicionalna receptura poznatog domaćeg jela. Neka vam kuća zamiriše na paprike ovog vikenda!
Ajvar, foto: Bakina kuhinja
08.09.2019.|09:24
Podeli:
Potrebno je:
5 l vode
15 kr. paprike
5 kg plavog patlidžana
250 - 300 gr soli
4 kašike esenceije
1/2 l ulja
biber u zrnu
lovorov list
Ajvar, foto: Bakina kuhinja
Priprema:
Papriku dobro oprerite i očistite od semenki, a zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte ove sastojke. Kad provri dodajte papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa, može iz nekoliko puta. Malo obariti, 2-3 minuta i vaditi cediljkom. Prohladjenu mleti u mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipajte ulje, a kad se dobro ugreje ubacite mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešajte dok ne uvri više od polovine (oko 2 sata). Sipajte vruć ajvar u tegle i dobro zavrnite metalnim poklopcem, a zatim ih okrenite naopako. Tako ostaviti tegle do sutradan, da bi se dobro ohladile.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.
Treća sezona "MasterChefa Srbija" bliži se kraju i uskoro dobijamo pet najboljih i onih koji su ozbiljni kandidati za laskavu titulu "MasterChefa Srbija", ali i nagradu od 50 hiljada evra.
Ovog utorka, 17. juna, Vodolije su rešene da isteraju nešto do kraja, dok će Škorpijama biti teško da procene da li je osoba sa kojom danas doleze u kontakt iskrena ili ne!