Vreme je MLADIH KROMPIRIĆA - evo jednostavnog recepta kako da vam ispadnu sočni i mekani

Vreme je mladih krompirića i u nastavku vam nudimo jednostavne recepte kako bi vam ispali najukusniji, najsočniji i najmekaniji.

Ilustracija Foto: Shutterstock/DronG
Ilustracija Foto: Shutterstock/DronG
.

Sastojci:

mladi krompirići

ulje ili mast

so i biber po ukusu

malo vegete

sveža mirođija

Priprema

KORAK 1: Krompir očistiti površinski i ne guliti ga, jer se najhranljiviji sastojci nalaze u njegovom površinskom delu. Očišćen i opran umotati u čistu kuhinjsku krpu i potpuno osušiti.

KORAK 2: U tiganj sipati ulje ili mast dubine nekoliko milimetara, pri čemu krompir, ne treba da bude potopljen i da pliva u ulju. Masnoća se ugreje da bude taman toliko vrela, da krompirići zacvrče, kada se ubace. Spuštati u tiganj prvo najveće komade, a kasnije one manje i to u jednom redu i ne jedan preko drugog. Ukoliko prskaju poklopiti ih, a vatru posle 10-tak minuta smanjiti na srednju jačinu. Tokom prženja tiganj povremeno protresti. Krompir je gotov, kada lepo porumeni sa svih strana.

KORAK 3: Tada rešetkastom kašikom krompiriće izvaditi, posoli, posuti sa malo vegete i praha od belog luka, a na kraju sa dosta sveže i iseckane mirođije. Činiju dobro protresti kako bi krompirići lepo primili dodate začine.

Posluženje

Krompiriće možete servirati uz neko meso ili sir i salatu po izboru. Idealna kombinacija krompirića je sa umakom od mirođije.

Savet uz ovaj recept

Za čišćenje mladog krompira najbolje je koristiti žicu za posuđe. Čistom, nekorišćenom žicom ili hrapavim (zelenim) delom sunđera, trljajte po površini krompira i ljuske će se skinuti u tankom sloju.

Mladi krompir treba upotrebiti najkasnije nedelju dana od kupovine, jer sadrži u sebi mnogo vode (83 %) i brzo počne da trune. Do upotrebe ga držite na hladnom i tamnom mestu van frižidera, jer ne podnosi temparaturu ispod 7 stepeni C, prenosi dnevno.rs.