Volite domaće novopazarske mantije? Imamo pravi recept za vas!

Novopazarske mantije smatraju se jednim od najboljih tradicionalnih jela u tom području. Ako ste ljubitelj ovog jela, vreme je da danas obradujete sebe i svoje ukućane i uz pomoć ovog recepta, postići ćete savršen ukus!

Izvor: Glossy/Ženski svet/holandjanka  |  
Ilustracija Foto: ibrahim kavus/Shutterstock
Ilustracija Foto: ibrahim kavus/Shutterstock
.

Sastojci za šest osoba: 600 grama brašna, 300 mililitara mlake vode, 250 grama margarina i pet supenih kašika ulja. Za fil vam je potrebno: 500 grama mlevenog junećeg mesa, dve glavice crnog luka, so i biber. Za preliv vam je potrebno 500 mililitara tečnog jogurta.

Brašno naspite u činiju, posolite i uz postepeno dodavanje mlake vode mešajte u glatko testo, koje ćete kasnije podelili u devet grudvica. Zatim rastopite margarin i uljem premažite grudvice testa. Ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta.

U međuvremenu napravite fil: rukama umesite meso i iseckani luk (kao za pljeskavice), dodajte so i biber. Grudvice stanjite rukama na površini i slažite ih jednu preko druge.

Razviti ih sve zajedno u jednu veliku koru, iseći na kvadrate, na svaki nanesite po malo fila i "pakovati" spajajući suprotne ivice kvadrata. Redati u namašćenu tepsiju jednu do druge.

Pecite na 200 stepeni dok ne porumene, a zatim smanjite na 180. Pred kraj pečenja prelijte jogurtom u kom je odstojao izgnječeni beli luk i vratite još 10 minuta u rernu.