Vodič za pravilno zamrzavanje hrane

Većina nas zamrzava namirnice, a najčešće se u našim zamrzivačima nađe meso, povrće i ostaci kuvane hrane koja nam je pretekla od ručka. Ono što uvek treba imati na umu je to da sve namirnice imaju svoj rok trajanja i da ih trebali iskoristiti u određenom vremenu.

Zamrzavanje hrane, foto: Depositphotos/qwartm
Zamrzavanje hrane, foto: Depositphotos/qwartm
.

Donosimo vam kompletan vodič za zamrzavanje i čuvanje namirnica na određenim temperaturama i u određenim uslovima.

Prvi i najvažniji savet jeste da je idealna temperatura za zamrzavanje hrane -18°C, kao i to da hranu treba staviti u kese tako da u njih uđe što manje vazduha. Ukoliko imate mogućnost da hranu vakumirate to je najbolji način da je u potpunosti sačuvate od negativnih uticaja koji zamrzivač može imati na nju. Kako biste bili sigurni da hrani nije prošao rok, na kesice obavezno stavite nalepnicu na kojoj ćete napisati šta se u njoj nalazi i datum kada ste je zamrzli.

Da bi vaša hrana bila bezbedna i da bi sačuvala ukus i hranljive sastojke potrebno je da primenite ove savete.

Temperatura i vreme

Idealna temperatura za zamrzavanje hrane je -18 °C, jer se pri toj temperaturi mikroorganizmi sprečavaju da pređu u stanje u kojem bi bili štetni po zdravlje. Na ovoj temperaturi buđ i bakterije se inaktivišu i sprečava se njihovo dalje razmnožavanje. Treba imati na umu da jednom kad se namirnica odmrzne, svi mikroorganizmi se ponovo aktiviraju što može dovesti do raznih infekcija i bolesti.

Još jedna bitna stvar kod zamrzavanja namirnica je i to da ih uvek treba smrznuti dok su sveže, jer će njen rok trajanja nakon odmrzavanja biti duži. Čuvanjem namirnica na temperaturi od -18 °C ili niže hrana će zadržati potrebnu teksturu, ukus, boju, ali i vitamine. Zamrzavanje ne uništava nutritivne vrednosti namirnica, osim kod mesa kod kojeg u trenutku zamrzavanja nastaju male promene u nutritivnim svojstvima.

Zamrzavanje hrane, foto: Fevziie/Shutterstock
Zamrzavanje hrane, foto: Fevziie/Shutterstock
.

U čemu zamrzavati hranu

Kada govorimo o ambalaži trebate pripaziti na nekoliko stvari:

Zamotajte hranu koju nameravate zamrznuti i stavite je u hermetički zatvorenu posudu. Plastične posude s poklopcem najbolje su za čuvanje tečnosti i mekane hrane, dok su plastične kesice za zamrzavanje sa savitljivom plastificiranom žičicom ili trakom dobre za ostale namirnice.

Izbegavajte zamrzavanje u staklenim posudama, jer na niskim temperaturama može doći do pucanja. Takođe, ukoliko zamrzavate tečnost trebalo bi da znate da posude, flaše nikada ne treba puniti do vrha… Ostavite 3,4 centimetra kako ne bi posuda pukla, jer će se zapremina tečnosti povećati pri smrzavanju.

Tanje plastične vrećice će biti prikladne za nepravilne komade mesa poput pilećih bataka.

U kesama od čvrste plastike mogu se zamrzavati umaci, povrće i gulaš.

Za veće namirnice potrebno je odabrati deblji papir s kojim će se lakše omotati određena hrana i potom zamrznuti. To može biti i “masni” papir (papir za pečenje) koji je idealan za pakovanje voća ili određenih komada mesa. piše Savjetnica.com

Manje količine hrane zamotajte u aluminijumsku foliju, bilo da se radi o ribi ili piletini. Dobro je napomenuti da ona nije dobra za pakovanje kiselog voća, budući da može doći do reakcije pri kojoj će voće izgubiti boju.

Nakon odmrzavanja, hranu je potrebno pripremiti odmah. Ako planirate da namirnice otapate u mikrotalasnoj pećnici, treba imati na umu da bi neki delovi mogli da počnu da se "kuvaju", pa je neophodno takvu hranu odmah upotrebiti.

Jednom kad odmrznete hranu, ne preporučuje se da je ponovo vraćate u zamrzicač. To možete učiniti, ali tek nakon što je termički obradite.

Odmrznute namirnice ostavljenevan zamrzivača na duže od sat vremena ili dva na temperaturi višoj od 35°C, nikako ponovo ne zamrzavajte.

Ako ste već kupili unapred zamrznuto meso ili ribu, možete ga ponovno smrznuti, ali to trebate uraditi odmah, dok se još nije u potpunosti odledila.