Vatromet sa mirisom jagode i sneg od banane

Kada 31. decembra u ponoć sat bude otkucavao poslednje minute stare godine, stanovnici Londona okupljeni duž Temze doživeće jedan sasvim drugačiji vatromet nego prethodnih godina. Vatromet će imati miris jagode, oblaci će širiti miris pomorandže, sneg će mirisati na breskve dok će sa neba padati jestive konfete s ukusom banana!

.

Za prelazak u 2014, nebo nad britanskom prestonicom će biti puno šarenih eksplozija, ali i najrazličitijih mirisa.
Za to su se pobrinuli kulinarski stručnjaci Sem Bompas i Hari Par koji su smislili prvi "multisenzorni vatromet". 
Njihov cilj je da novogodišnju noć ispune primamljivim mirisima voća i da stanovnicima pruže iskustvo koje će pokrenuti sva njihova čula. 
"Shvatili smo da niko pre nas nije pokušao tako nešto i pomislili da bi to bila genijalna ideja", rekao je Sem Bompas Dejli mejlu, dodajući da su u projekat bili uključeni pirotehničari, stručnjaci za ukuse, muzičari, inženjeri i eksperti za bezbednost i zdravlje.
"Kroz vazduh će lebdeti narandžasti mehurići iz kojih će se pri pucanju, širiti miris pomorandže. Sneg sa mirisom breskve padaće sa neba, kao i jestive konfete s ukusom banane", naveo je on. 
Oni koji će Novu godinu dočekati kod kuće moćiće ceo ovaj spektakl da prate u direktnom prenosu na televiziji.
"London uživa reputaciju grada kreativnosti i inovacije, grada koji pruža najneobičnija iskustva. Novi pristup novogodišnjoj proslavi samo će obogatiti magiju te noći", rekao je Boris Džonson, gradonačelnik Londona.

Izvor: Tanjug