Uz ovaj trik nikada više nećete jesti gorak krastavac! (VIDEO)

Gorak krstavac može pokvariti ceo obrok i upropastiti sav trud koji ste uložili u pripremanje nekog specijaliteta.

Izbacite mu gorčinu, foto: Depositphotos/yakovlevadaria
Izbacite mu gorčinu, foto: Depositphotos/yakovlevadaria
.

Ako je u pitanju salata koja sadrži neki mlečni proizvod, poput pavlake, milerama ili jogurta, štetu koju napravi gorak krastavac nećete uspeti da popravite. Samo jedan zalogaj dovoljan je da u ustima osetite neprijatan ukus koji će nadjačati sve ostale sastojke. Nažalost, na osnovu njegovog izgleda ne može se utvrditi da li je krastavac gorak ili ne. Zato se, pre nego što se bacite na pripremu salate, pobrinite da učinite sve kako biste neutralisali gorčinu.

Ceo proces traje samo nekoliko minuta i svodi se na sledeće: krastavac dobro operite, pa mu odsecite krajeve tako da dobijete oblik približan polulopti. Dobijene poklopce protrljajte preko mesta gde ste sekli krastavac i to radite sve dok iz krastavca ne počne da izlazi bela pena. Nakon dva-tri minuta, ponovo operite krastavac, bacite vrhove i isecite ga po želji.

.

Ovakav način odgorčavanja krastavca postao je popularan i na društvenim mrežama, pa se mogu naći snimci koji prikazuju kako taj postupak izgleda.

Zašto je neki krastavac gorak, a neki ne?

Na ukus krastavca utiču različiti faktori, pored ostalog količina padavina, kvalitet zemljišta i vremenske prilike. Ako su okolnosti nepovoljne, u njemu se povećava koncentracija kukurbitacina. To hemijsko jedinjenje neki smatraju lekovitim, ali ono je odgovorno što je krastavac ponekad veoma gorak. Na prikazanom snimku vidi se kako iz krastavca izlazi pena čiji je sastojak, pored ostalog, baš kukurbitacin. Što ga manje ima, ukus je bolji.

Izvor: Stil/Lepotaizdravlje