Ukusan i aromatičan način pripreme zimnice: Začinite KISELE KRASTRAVČIĆE najboljom kombinacijom biljaka

Većina recepata podrzumeva da se stavljaju samo krastavčići uz još par sastojaka.

Foto: Chatham172/Shutterstock
Foto: Chatham172/Shutterstock
.

Mi vam ovog puta predstavljamo recept za najukusnije kisele krastavčiće, začinjene najboljom kombinacijom biljaka.

Recept za domaći ljuti začin

Sastojci:

2 kašike zrna crnog bibera
2 kašike semena senfa
2 kašike semenki korijandera
2 kašike semena mirođije
1 kašika bobičastog voća
1 kašičica mlevene (tucane) crvene paprike
10-12 lovorovih listova (izmrvljeni)
Dodajte sve sastojke u malu činiju i izmešajte.

Recept za začinjene kisele krastavce

Sastojci:

Oko 15 kg krastavaca za kiseljenje (očistiti i stavljati cele ili narezane)
2 šolje jabukovog sirćeta
2 šolje belog sirćeta
4 šolje vode
5 kašika soli

Domaći začin za kiseljenje (recept gore), 2-3 kašike po tegli
Osušena mirođija, 2-3 listića i stabljika po tegli
10-18 malih crvenih paprika raspoređenih po sredini, ali se ne odvajaju, ostavljajući semenke netaknutima (2-3 po teglici)
20-30 celih režnjeva belog luka, oguliti i lagano razbiti (4-5 po teglici)

Priprema:

U velikom loncu, zagrejte sirće, vodu i so. U svaku sterilisanu teglu dodati: 2-3 kašike začina za kiseljenje, 2-3 listića i stabljika osušene mirođije, 2-3 crvene papričice u zavisnosti od vaših želja i 4-5 celih čena belog luka u svaku teglu.

Spakujte cele ili isečene krastavce u tegle tako da budu čvrsti, ali da se pritom ne oštete. Krastavci treba da budu ispod grla tegle. Isecite krastavce ako izviruju previsoko. Sipajte tečnost u tegle, pokrivajući samo krastavce.

Obrišite ivice tegli i postavite poklopce (koji su sterilisani u ključaloj vodi) na tegle.

Obradite tegle u ključaloj vodi, 10 minuta. Izvadite tegle iz lonca i ostavite ih da se ohlade na krpi za sudove na pultu. Dok se tegle hlade čućete ih kako puckaju. Zapečaćene tegle bi trebalo da budu čvrste kada se kucnu i da imaju konkavan oblik. Čuvati na suvom hladnom mestu.

Kiseli krastavci biće spremni za probu za oko 7-10 dana, ali vremenom postaju još bolji. Mogu se skladištiti do 1 godine, piše Magazin Novosti.