Spremite se za prvomajsko roštiljanje: Napravite sami prvoklasne ćevape
Ovaj specijalitet od mesa je obično glavna zvezda svakog prvomajskog uranka.
Tradicionalno obeležavanje prvomajskih praznika ne može da prođe bez roštiljanja. Iako se čini da tu nema mnogo filozofije i da su recepti za ovaj specijalitet već poznati, uvek postoje određene dileme. Iskusni kuvari tvrde da je najbitnije koje se meso koristi.
Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina, jagnjetina ili svinjetina. A važno pravilo je da meso koje se koristi za ćevape mora da bude "prošarano", odnosno malo masnije.
Sastojci:
1,5 kg mlevene junetine
1/2 kg svinjetine
4-5 čena belog luka
so
2 kašičice sode bikarbone.
Priprema:
Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i ćevapi su spremni za roštilj.
Iako se veruje da ukusni ćevapi imaju mnogo začina u sebi tajna je u jednostavnosti - nema jaja, vegete, prezli, nema čak ni crnog luka u masi za ćevape, jer se on dodaje svež pri serviranju.
Izvor: lepa i srecna