Saznajte sve o kuvanju na pari

Jedna od zdravijih metoda pripreme hrane koja omogućava da namirnice zadrže prvobitni izgled, ukus, boju i sok.

.

Kuvanje na pari je popularno u celom svetu, a proizvođači kuhinjskih aparata nude brojne varijante modernih aparata namenjenih ovakvom načinu kuvanja.

Prednosti kuvanja na pari
1. Čuva strukturu namirnica
Ovaj način pripreme ne uništava strukturu namirnica i njihovu aromu.
2. Čuva vitamine i minerale
Gubitak vitamina i minerala iz namirnica je minimalan. Ako želite da jedete hranu bogatu prirodnim vitaminima i mineralima, kuvajte je na pari ili je jedite u sirovom obliku.
3. Čuva ukus, boju i sok namirnica
Namirnice zadržavaju izvornu boju, ukus, svežinu i sočnost.
4. Nije potrebno ulje
Pošto nije potrebno ulje, dobićete ukusan i lagan obrok. Ako želite, pre serviranja možete da prelijete povrće maslinovim uljem.
5. Štedi energiju
Omogućava istovremeno pripremanje hrane na nekoliko nivoa, što štedi energiju.

Tri načina kuvanja

1. Klasično kuvanje na pari
Namirnice se stave u cediljku, mrežicu ili poseban umetak iznad kipeće vode. Na takav način možete pripremati voće, povrće, pastu i mnoge druge namirnice.
2. Kuvanje u vlastitom soku
Zamotajte namirnicu u papir za pečenje i stavite iznad kipeće vode. Namirnica će se skuvati na pari u vlastitom soku. Ova metoda je odlična za recepte koji uključuju mariniranje.
3. Žitarice na pari
Pirinač kratko propržite i zalijte kipećom vodom. Posolite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta, sve dok pirinač ne upije svu tečnost. Nakon toga isključite i ostavite da odstoji još 15-20 minuta. Tokom kuvanja ne dižite poklopac i ne mešajte.

Male tajne

Voće, riba, meso i testa takođe mogu da se kuvaju na pari. I voće, kao i povrće, čuva dragoceni i inače vrlo rastvorljivi i osetljivi vitamin C, kao i druge vitamine. Meso je mekše i ukusnije jer se kuva polako i u sopstvenom soku, a isto je i s ribom, koja se ne raspada nego ostaje cela. Dakle, nema isušivanja u procesu kuvanja. Autori koji se bave ovom temom kuvanje na pari nazivaju fleksibilnom metodom, upravo zbog toga što se na pari može kuvati praktično sve, od predjela do deserta.

Improvizovana posuda
Stavite povrće u cediljku, pa nju na lonac odgovarajućeg prečnika napunjen vodom i poklopite. Pazite da voda ne dodiruje povrće. Treba ga kuvati isključivo na pari.

Vreme pripreme povrća na pari

Vreme kuvanja
Cvetovi brokolija – 4-6 minuta
Ribani kupus – 5-8 minuta
Grašak – 2-3 minuta
Kelj – 12 minuta
Tikvice – 6-7 minuta
Boranija – 8-10 minuta
Seckana šargarepa – 5-7 minuta
Cvetovi karfiola – 6-10 minuta
Seckani patlidžan – 5-6 minuta
Paprika – 2-4 minuta
Glavica luka – 20-25 minuta
Pečurke – 4-5 minuta
Paradajz – 2-3 minuta
Krompir iseckan na kockice – 10-12 minuta

Izvor: stil-magazin.com