Ružica do ružice: Penjurlija pita

Softano testo puno ukusnog fila.

Ružica do ružice, foto: Letina kuhinja
Ružica do ružice, foto: Letina kuhinja

Sastojci:

650gr brašna

300ml mlakog mleka

30gr svežeg kvasca

30ml jogurta

2 kašičice šećera

2 kašičice soli

1 jaje

4 kašike topjene svinjske masti

Sastojci za fil:

250gr sira

2 jaja

Priprema:

Kvasac aktivirati u mleku, dodati šećer, jogurt, 1 jaje, malo soli i dve do tri kašike brašna. Promešati i sačekati desetak minuta proces aktivacije. Nakon toga postepeno dodavati ostatak brašna. Umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata. Iseći na dva dela, i razvući u pravougaonik. Staviti otopljenu mast preko testa. Premazati filom koji se sastoji od 250gr sitnog sira i 2 jaja. Iseci komade i redjati u posudu za pečenje. Ostaviti jos desetak minuta da još malo naraste. Premazati žumancem i jogurtom pa peći na 200 stepeni 30-35min.

Izvor: Letina kuhinja