Recept za slatko od dunja po receptu naših baka: Ukus detinjstva koji se zauvek pamti
Većina ljudi se sa radošću i nostalgijom seća bakinih poslastica iz detinjstva. Slatko od dunja mnogima budi posebne emocije i danas...

Dunja spada u najzdravije voćke koja vrvi od vitamina C, B1 I B2, cinka, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra, natrijuma, karotena, mangana i dijetetskih vlakana.
U nastavku vam donosimo sjajne recepte za slatko do dunja i savete kako da napravite savršenstvo ukusa.
Slatko od rendanih dunja

Sastojci:
-
3 kg dunja
-
2 limuna
-
100 gr oraha
-
2 kg šećera
-
500 ml vode
Priprema:
-
Ogulite i izrendajte dunje.
-
Držite ih u činiji sa vodom da ne požute.
-
U veću šerpu stavite šećer i vodu da se prži dok se postane smeđ.
-
Zatim, dodajte izrendane dinje i kuvajte uz povremeno skidanje pene.
-
Pred kraj dodajte limun isečen na kolutove i isitnjene orahe.
-
Kuvajte još pet minuta.
-
Dok je topao, sipajte u sterilisane tegle.
-
Prekrijte krpom i ostavite da se ohladi.
-
Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i hladnom mestu.
Slatko od dunja na kockice

Sastojci:
-
1 kg dunja
-
1,2 kg šećera
-
1 limun
Priprema:
-
Oljuštite dunje I iseckajte na kockice. Stavite ih u šerpu punu hladne vode da ne potamne, a zatim istoj kuvajte.
-
Kada proključa ostavite ih još par minuta, pa izavdite i procedite.
-
U toj vodi dodajte šećer I skuvajte šećerni sirup, dodajte sok od limuna I dunje.
-
Kuvajte dok se tečnost ne zgusne.
-
Sve vreme skidajte penu kašikom.
-
Kada je slatko gotovo, prekrijte mokrom krpom I ostavite da se hladi preko noći.
-
Ujutru sipajte u tegle i dobro zatvorite.
Slatko od dunja sa orasima
Sastojci:
-
1 kg očišćenih dunja
-
1 kg šećera
-
300 ml vode
-
Orasi ( po želji)
Priprema:
-
Operite zrele dunje, očistite ih, oljuštite i isecite na kockice.
-
Stavite ih u hladnu vodu da ne potamne.
-
Kuvajte gust sirup od šećera i vode (oko 10 minuta)
-
Vadite kockice dunja iz vode I spuštajte ih u skuvan sirup, pa nastavite kuvanje.
-
Zatim, kako biste proverili da li je skuvano, kašiku sirupa stavite na tacnu, ohladite , vrhom kašike napravite liniju. Ako linija ostaje sirup je gotov.
-
Pred kraj kuvanja dodajte orahe.
-
Sklonite sa ringle i pokrijte čistom mokrom platnenom salvetom.
-
Ostavite da odstoji 10-15 sati na sobnoj temperaturi.
-
Oprane i suve tegle stavite u rernu I uključite na 100 C.
-
Nakon pola sata, izvadite tegle i ostavite da se ohlade, pa sipajte slatko.
Koliko se kuva slatko od dunja?
Kuva se oko sat vremena na umerenoj temperaturi. Kada izbiju gusti beli mehurići I dunje postanu slatkaste, desert je gotov.
Kako sprečiti da dunje potamne?
Ogulite ih, iseckajte na kockice I prelijte hladnom vodom, tek da ogreznu. Zatim ih stavite na jaku vatru da proključaju, pa kuvajte još par minuta. Na taj način dunje neće potamneti.