Pite su uglavnom mnogima omiljeni izbor za doručak mnogih ljudi, bilo da je sa sirom, mesecom ili spanaćem. Pripema ove pite nije komplikovana, a razlikuje se od klasične gibanice po tome što se kore seku na trake i prelivaju filom. U ovom receptu koristi se sir, a vi možete da odaberete nadev po želji.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g sira
- 150 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Priprema:
- Od celog pakovanja kora, odvojte pet kora, a četiri složite na prethodno nauljen pleh, tako da stranice kora vire.
- U činiji pomešajte kisele vodu, ulje i so. Kore prelijte sa četiri kašike ove smese.
- Preostale kore uvijte u rolat, pa ih secite na trake, otprilike jedan cenimetar širine. Isečene tračice razlistajte i rasporedite po plehu.
- Prelijte ih sa još četiri kašike smese od kisele vode i ulja.
- U posudi izmrvite sir, pa dodajte jaja, prašak za pecivo, jogurt i mleko.
- Sjedinite, pa prelijte preko kora.
- Zatvorite pitu korama koje vire i opet prelijte sa smesom od kisele vode.
- Koru koja vam je preostala stavite preko pite i dobro je "ušuškajte".
-Pitu na par mesta probodite viljuškom i pecite na 180 C nekih 45 minuta, piše Stvar ukusa.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.