U svetu kulinarskih trikova, kojih je internet prepun, izdvojili smo jedan koji je toliko jednostavan da je neverovatno da nam nikad dosad nije pao na pamet. Reč je o pohovanom mesu koje tokom termičke obrade zadržava svoju sočnost zahvaljujući jednoj namirnici.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efikasan trik za postizanje ukusnog pohovanog mesa može napraviti značajnu razliku u teksturi i ukusu vašeg omiljenog jela. Samo treba pre pohovanja meso da marinirate u mleku pola sata.

Prednosti mariniranja u mleku

1. Omekšavanje mesa

Mleko sadrži mlečnu kiselinu i enzime koji mogu pomoći u razgradnji kolagena i proteina u mesu. Ovaj proces omekšava vlakna, čineći meso nežnijim i sočnijim nakon termičke obrade.

2. Unapređeni ukus i aroma

Mariniranje mesa u mleku dodaje delikatan i blag ukus. Mleko takođe može neutralizovati neželjene mirise mesa, posebno ako je starije ili ima jači miris.

3. Da brašno fino obloži meso

Mleko pomaže u stvaranju lepljive površine na mesu, što omogućava da brašno bolje prianja. To će doprineti hrskavoj i zlatnoj kori prilikom pohovanja.

4. Brže pohovanje

Meso koje je marinirano u mleku često se brže pohuje. Mleko doprinosi bržem prodiranju toplote tokom pohovanja, omogućavajući da se meso brže skuva iznutra, dok spoljni sloj ostaje hrskav.

Dodatni saveti

- Koristite mleko s više masnoće jer ono dodatno doprinosi mekoći mesa.

- Potopite meso u mleko najmanje pola sata pre pohovanja da bi mlečni enzimi imali vremena da deluju na meso.

- Uz mleko možete dodati i začine da biste dodali dodatne slojeve ukusa - na polju mleka stavite po kašiku aleve paprike, soli, bibera.

Nakon mariniranja, meso pohujte prema standardnom postupku - umakanjem u jaje i prezle, a zatim pržite dok ne postane hrskavo i zlatno.

@behind.the_counter Marination recipe that can used in anything! Yt link in bio. #tiktok #fyp #fy #reels #marinate ♬ original sound - Behind The Counter

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.