OVI TRIKOVI pomoći će vam da ZAVOLITE KUVANJE

Neki ljudi uživaju u kuvanju, jer im svako jelo uspe kao od šale, dok se drugi izuzetno trude, muče, prate recepte od reči do reči, a hrana ipak ne bude naročito ukusna. Međutim, postoji niz malih trikova velikih majstora, koji će svima olakšati kuvanje i učiniti ga jednim od vaših omiljenih hobija.

Foto: G-Stock Studio / Shutterstock
Foto: G-Stock Studio / Shutterstock
.

Otkrivamo vam neke kulinarske tajne:

- Bosiljku možete produžiti svežinu ako ga u šoljici sa vodom ostavite na sobnoj temperaturi.

- Kad pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete nekoliko minuta držite na viljušci uronjenu u ulje, pre nego što je u potpunosti spustite u tiganj. Na taj način će se malo zapeći i sprečićete lepljenje za dno tiganja ili lepljenje za ostalu hranu.

- Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača, jaja i maslac ostavite pola sata do sat vremena na sobnoj temperature, kako bi se bolje umutili.

- Miris belog luka sa prstiju možete ukloniti brzim i efikasnim trikom. Kako biste ga se rešili, 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.

- Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju, u vodu dodajte malo mleka i soli.

- Kad pravite krompir-pire, krompir nakon ceđenja vratite u vrući lonac, sklonite ga sa vatre i pustite da se osuši u toploj posudi. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem mleka dobićete baršunastu teksturu. Takođe, vodite računa da je mleko prethodno ugrejano.

- Kako biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut-dva po radnoj površini i nakon toga ga iscedite.

- Kako biste napravili savršenu supu od povrća, umesto da sastojke odmah stavite u vodu, šargarepu, luk i paradajz prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete im pojačati ukus.

- Produžićete svežinu povrću ukoliko ga umotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu, a tek onda u frižider. Neke salate bi tako mogle da traju čak i do četiri dana duže.

- Kako biste znali kad je ulje dovoljno vruće, umesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu da se krčkaju, u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mehurići - ulje je dovoljno zagrejano.

- Braon pirinač kuva se znatno duže nego beli, nekad čak i 45 minuta. Brže ćete ga skuvati ako ga noć ranije ostavite u vodi. Isti trik možete probati i sa testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog natapanja nju bi trebalo kuvati 60 sekundi.

- Pre seckanja povrća, na dasku za sečenje stavite malo soli. Na taj način klizavo povrće neće kliziti i lakše ćete ga seći.

Izvor: kuvar.in.rs / cafe.ba