Ovako pripremljen pomfrit je NAJZDRAVIJI ZA TELO, ali ne i za dušu

Napravite ga koliko već danas!

Izvor: Super Žena/J.V.  |  
Ilustracija Foto: pilipphoto/Shutterstock
Ilustracija Foto: pilipphoto/Shutterstock
.

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta je oblikujemo kao pomfrit. Kako – saznajte u nastavku teksta.

Sastojci:

  • 160 g kukuruzne palente
  • 470 ml vode
  • 1 češanj belog luka
  • 2 kašičice majčine dušice
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 45 g rendanog parmezana
  • so, količina po ukusu
  • 3 kašičice maslinovog ulja
Preliv:

  • 1 češanj belog luka
  • 3 kašike otopljenog putera
  • 2 kašike svežeg bosiljka, naseckanog
  • 1 kašika svežeg origana, naseckanog

Priprema:

  • U šerpi srednje veličine zagrejte vodu, pa kad provri dodajte kukuruznu palentu, beli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, rendani parmezan i so.
  • Mešajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.
  • Pleh dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje i u njega izlijte palentu. Ravnomerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.
  • Zagrejte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu i izrežite je u obliku pomfrita.
  • Narezanu palentu složite na papir za pečenje i prelijte maslinovim uljem, pa je dodatno začinite.
  • Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće, pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Priprema preliva:

Navedene sastojke za preliv sjedinite i dobro umutite, pa prelijte "krompiriće".