Ova četiri recepta koja vam predlažemo nisu samo ukusna već su i krajnje jednostavna. Pastirska pita

Potrebno je

500 g pire krompira, 500 g mešanog mlevenog mesa, 2 crna luka, 1 veća šargarepa, 100 g graška, 3 čena belog luka, 4 kašike soka od paradajza, 150 g kačkavalja, so.

Priprema

Izdinstajte luk, dodajte seckanu šargarepu, beli luk i mleveno meso, pa sve promešajte. Začinite, pa dinstajte dok sva voda ne ispari. Na kraju dodajte paradajz, promešajte, pa sklonite sa šporeta. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu, a preko nje i pire koji ste pre toga pomešali s pola šolje toplog mleka. Važno je da sve dobro prekrijete, da se meso ne vidi. Pospite pire rendanim kačkavaljem i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Gurmanski tart

Potrebno je

500 g pire krompira, 2 šake cvetova karfiola i brokolija, 4-5 kora za pite, 75 g otopljenog maslaca, 150 g rendane gaude, 50 g rendanog parmezana, 3 jajeta, 200 ml slatke pavlake, muskatni oraščić, origano, so, biber.

Priprema

Skuvajte karfiol i brokoli. Kalup za tart namažite sa malo maslaca. Svaki list kore namažite otopljenim maslacem, složite u kalup jedan na drugi, a krajeve naslonite uz rub. Pomešajte jaja i pavlaku. U pire krompir dodajte sireve i promešajte. Zatim dodajte i mešavinu jaja i pavlake i začinite. Pripremljeni krompir sipajte u kalup obložen korama, poslažite cvetove karfiola i brokolija, pospite parmezanom i zapecite tart na 190 stepeni do zlatnožute boje. Ostavite tart deset minuta da se malo ohladi i servirajte uz salatu po želji ili kao prilog.

Zapečeni pire

Potrebno je

400 g pirea, 100 ml kisele pavlake, 100 g kačkavalja, 2 kašike putera, so, biber.

Priprema

Pomešajte pire sa pavlakom i rastopljenim puterom i polovinom kačkavalja, pa smesu sipajte u vatrostalnu posudu. Pospite preostalim kačkavaljem i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Punjeni šampinjoni

Potrebno je

400 g šampinjona, 300 g pirea, 4 kašike pavlake, 100 g kačkavalja, 1 jaje, 1 kašika prezli, so, seckani peršun, 2 čena belog luka.

Priprema

Odvojte stabljike od šampinjona, sitno ih iseckajte, pa ih izdinstajte sa belim lukom na ulju. Pomešajte smesu sa pire krompirom, pa njome napunite pečurke. Pomešajte pavlaku, jaje i rendani kačkavalj, pa stavite po kašiku na svaki šampinjon. Šampinjone stavite u pleh i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Krompir-mafini

Potrebno je

2 jajeta, 500 g pire krompira, 200 g slanine, 150 g kačkavalja, 1 manji praziluk, so.

Priprema

U pire dodajte jaja, pa sve promešajte. Dodajte i seckanu slaninicu, praziluk i kačkavalj. Sve dobro promešajte, začinite po ukusu, pa punite kalupe za mafine koje ste prethodno premazali maslacem. Mafine pecite na 200 stepeni 20 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.