6 ASTRO PAROVA kojima je TEŠKO kad su ZAJEDNO, a JOŠ TEŽE kada su RAZDVOJENI!
Ljubav je ponekad zaista teška...
15.12.2025. 20:00
Da vam savršeno ispadnu pogače, pite, torte, kolači i peciva prvi uslov je da upotrebite pravo brašno.
Ilustracija Foto: Africa Studio/Shutterstock
02.05.2022.|08:11
Svako od nas u ostavi ima različite vrste brašna i realno, nikad nismo sigurni koje čemu služi. Koje brašno je predviđeno za hleb, koje za dizano testo, koje za fine torte i kolače. Da i vama mešenje pođe za rukom, da torte, kolači, pite i pogače ispadnu najbolje moguće, evo podsetnika koje brašno kada treba da koristite.
* OŠTRO T-400 spada u najkvalitetnija brašna za peciva, testenine, i pogače. T-450 kod nas je najpribližnije onom čuvenom italijanskom 00 (dopio zero).
* GLATKO T-500 je najbolje brašno za hlebove. Uvek možete da ga pomešate sa oštrim u odnosu 50 : 50.
* GRIZ BRAŠNO T-400 je zrnasto, pogodno za kaše i neke kolače poput koha i tri leće, a možete ga dodati i u testo za hleb.* POLUBELO T-850 ili T-750 je naročito dobro za hleb jer sadrži više vlakana i duže ostaje svež.
* INTEGRALNO ili GRAHAM brašno je izuzetno zdravo, ali je pecivo lepše ako ga mešate sa drugim vrstama brašna, prenosi zena.blic.rs.
* KUKURUZNO i RAŽANO T-750, T-950 i T-1250 takođe su zdrava brašna koja mogu biti mlevena u različitim granulacijama. Testa se teže mese, pa je poželjno da se mešaju sa osnovnim belim brašnima u odnosu 50 : 50.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.