Jeste li među onima koji žele da izbegnu kravlje mleko pa su u potrazi za zdravim alternativama? Ili ste možda jednostavno odlučili da budete vegan? Ako je jedan od ovih slučajeva vaš, jedno od najboljih rešenja je konzumacija zobenog mleka.

Zobeno mleko je bogato svim važnim hranjivim materijama i savršen je izbor ako ste netolerantni na laktozu. To je idealno rešenje za one s posebnim ograničenjima u ishrani. Sigurno ćete voleti kremasti i glatki ukus ovog domaćeg mleka. Zobeno mleko možete da koristite isto kao i sojino ili pirinčano mleko.

Zdravstvene prednosti zobenog mlijeka

Postoji mnogo prednosti koje ima zobeno mleko, a neke od njih su:

Obiluje vitaminima i mineralima
Zobeno mleko sadrži 15 vitamina i 10 minerala. Jedna šolja sadrži 36% preporučene dnevne doze kalcijuma i 10% preporučene dnevne doze vitamina A.

Ne sadrži laktozu i bogato je kalcijem
Zobeno mleko sadrži više kalcijuma od kravljeg mleka. Odličan je izbor ako ste netolerantni na laktozu jer je ne sadrži.

Sadrži malo masnoće
Osim činjenice da je bez laktoze, zobeno mleko ima vrlo nizak procenat masnoća. Dakle, ako planirate da izgubite kilograme, zobeno mleko može da bude dobar izbor za vas. Jedna porcija zobenog mleka sadrži 2.5 g masti i ne sadrži zasićene masnoće.

Ne sadrži holesterol
Zobeno mleko je vrlo dobar izbor za vegane i vegetarijance. Ne sadrži holesterol u odnosu na punomasno mleko koje sadrži 24 mg holesterola u jednom obroku.

Kako napraviti zobeno mleko kod kuće?

Pravljenje zobenog mleka kod kuće ima mnogo prednosti. Ne morate da brinete o prirodnim dodacima koji se obično nalaze u trgovačkim markama. Možete da kupite zob i pripremite mleko kod kuće, ili da eksperimentišete s različitim ukusima, teksturama, šećerom i kalorijama.

Sastojci:

1 šolja zobenih pahuljica
5 šolja vode
prstohvat morske soli
1/4 štapića vanile ili ekstrakta (po želji)
smeđi šećer (po želji)

Priprema:

1. Potopite zobene pahuljice u 2 šolje vode i ostavite ih tako najmanje jedan sat (može i preko noći)
2. Isperite i ocedite zobene pahuljice pa ih isitnite u blenderu
3. Dodajte pet šolja vode i ponovno uključite blender na najjaču brzinu
4. Dobijenu mešavinu ocedite kroz cediljku
5. Mleko koje ste dobili stavite u teglu i držite na hladnom

Zobeno mlijeko možete da koristite za kafu, kakao, kolače, smutije ili jutarnje pahuljice. Nakon ceđenja, u zobeno mleko možete da dodate vanilu, cimet ili bilo koji drugi začin. Važno je da znate da se mleko kuvanjem zgušnjava.

Izvor: Kiwi.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.