Napravite ih sami: GRČKE KROFNE koje mogu da se služe uz sladoled - Lukumades

Nakon povratka sa letovanja, osim peska, sunca i mora, sigurno vam nedostaju i specijaliteti u kojima ste uživali svim čulima. Uz pomoć ovog recepta ćete sebi i kod kuće moći da priredite identičan užitak.

Foto: dinosmichail / Shutterstock
Foto: dinosmichail / Shutterstock
.

Lukumades (Λουκουμάδες ili Loukoumades) sa medom su grčka verzija krofni. Tradicionalne krofne odmah nakon prženja uranjaju se u aromatični topli med ili čokoladu i ukrašavaju cimetom i orahom ili pečenim susamom. Mogu se poslužiti i uz sladoled.

Prenosimo vam originalni recept baš onako kako lukumades prave u Grčkoj.

Sastojci za testo:

• 240 g mlakog mleka

• 240 g mlake vode

• 15 g suvog kvasca

• 450 g brašna

• 2 supene kašike šećera

• 1/2 kafene kašičice soli

• 4 supene kašike maslinovog ulja

• ulje za prženje (može poslužiti suncokretovo ulje koje već imate u kući)

Za sirup:

• 2 šolje šećera

• 1 šolja vode

• pola limuna

• 2 šolje meda

• cimet u prahu

• sitno seckani orasi po želji

Za čokoladni preliv:

• 200 g čokolade za kuvanje

• 110 ml vode

• 75 g šećera u prahu

Priprema:

1. U veću posudu dodajte vodu i kvasac. Promešajte viljuškom i sačekajte 5 minuta dok se kvasac potpuno ne rastvori. Dodajte u istu posudu preostale sastojke za testo. Mikserom za testo promešajte na većoj brzini, oko 2 minuta, dok smesa ne postane glatka (možete i ručno pomešati žicom za testo). Prekrijte posudu folijom i ostavite da testo odstoji na toplom mestu najmanje sat vremena dok se ne podigne.

2. Da biste pržili krofne, dodajte malo ulja (za prženje) u šerpu srednje veličine sa debljim dnom. Zagrejte ulje. Proverite da li je ulje dovoljno toplo tako što ćete u njega staviti komadić testa.

3. U vruće ulje stavljajte testo supenom kašikom i pržite dok krofne ne dobiju zlatno žutu boju. Svaki put pre nego što uzmete testo prethodno kašiku nakvasite vodom da se testo ne bi lepilo.

4. Dok se krofne prže, upotrebite rupičastu kašiku da ih okrenete, tako da su svih strana dobiju zlatnu boju. Poređajte krofne u posudu na koju ste stavili papirni ubrus kako bi apsorbovao ulje.

5. Napravite sirup sa medom: u manju posudu stavite i na blagoj vatri zajedno promešajte šećer, vodu, limun i med.

6. Kada završite stavite krofne u veliku činiju, prelijte preko njih topli med i pospite ih cimetom i orasima.

7. Ako ste ipak više raspoloženi za čokoladu, lukumades možete ukrasiti čokoladnim prelivom. Da biste pripremili sos, sipajte šećer i vodu u šerpu i neprestano mešajte na laganoj temperaturi 1-2 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte iseckanu čokoladu i nastavite sa mešanjem dok se čokolada ne otopi i smeša ne postane sjedinjena.

8. Prelijte toplu čokoladu preko krofni, pospite mlevenim orasima ili bademima i uživajte u ukusu!

Izvor: Grčka info / Noizz.rs