Muka vam je da kuvate pasulj satima? Dodajte jedan tajni sastojak i skuvaće se za 45 minuta!

Samo iskusni znaju za ovaj trik, a vreme je da ga i vi primenite.

Izvor: najžena  |  
Ilustracija Foto: Filippo Carlot/Shutterstock
Ilustracija Foto: Filippo Carlot/Shutterstock
.

Pasulj je i dalje među omiljenim jelima kod nas, ali domaćice znaju da nije baš jednostavno pripremiti čorbu od pasulja. Postoje različite teorije i trikovi koji ne podrazumevaju potapanje pasulja tokom noći u hladnu vodu.

Jedna od varijanata jeste korišćenje ekspres lonca, koji skraćuje proces kuvanja, i to ne samo kod pasulja. A ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primenite neki od ovih saveta koje iskusniji kuvari koriste već godinama.

Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promešajte, kako biste bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45–50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.

I na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti – vreme kuvanja pasulja zavisi pre svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.