Nedavno smo pisali o jedinom pravom načinu pripreme jaja koji pomaže da ona zadrže najbolji ukus i kvalitet. Ovog puta, donosimo vam trik za kuvanje jaja koji je oduševio sve domaćice.

Naime, čak i onim najiskusnijim domaćicama dešava se da im se jaja ne skuvaju kako treba ili onako kako bi želele. Srećom, postoji jednostavan način uz koji će jedna od omiljenih namirnica biti pripremljena baš po ukusu.

Postupak je sledeći:

Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usled temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi, piše Stvar ukusa.

Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuvana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano.

Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno.

Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen.

Ako ih ostavite 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuvana.

Pomoću jednog saveta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuvana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.