Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • kašičica šećera
  • ravna kašičica soli
  • 3 kašike ulja


I još:
  • 3 – 4 kašike šećera
  • 1 l vode (manje-više)
  • 100-150 g susama


Priprema: 

U činiju za mešanje stavite sve suve sastojke za testo, promešajte pa dodajte ulje i vodu i zamesite testo. Ostavite ga da naraste pa ga premesite.

U plitku, a veću šerpu na dno stavite šećera toliko da prekrije dno i karamelizujte ga, a onda dodajte litar vode tj. onoliko da u šerpi bude 5-6 cm tečnosti.

Kada voda proključa, a karamel se otopi, krenite da pravite đevreke tj. prvo pripremite dva pleha obložena papirom za pečenje i krpu koju ste posuli susamom. Uzimajte po malo testa, bušite prstom kroz sredinu pa onda rukama tanjite testo u krug i spuštajte đevreke u vodu da se kuvaju 2 minuta, zatim ih vadite na krpu sa susamom, sa obe strane uvaljajte u susam i ređajte u pleh za pečenje.

Đevreke pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C na nivoima 2 i 4 (ako pečete oba pleha odjednom), na programu toplog vazduha oko 30 minuta, dok fino ne porumene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.