Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml tople vode
- 1 kesica suvog kvasca
- kašičica šećera
- ravna kašičica soli
- 3 kašike ulja
I još: - 3 – 4 kašike šećera
- 1 l vode (manje-više)
- 100-150 g susama
Priprema: U činiju za mešanje stavite sve suve sastojke za testo, promešajte pa dodajte ulje i vodu i zamesite testo. Ostavite ga da naraste pa ga premesite.
U plitku, a veću šerpu na dno stavite šećera toliko da prekrije dno i karamelizujte ga, a onda dodajte litar vode tj. onoliko da u šerpi bude 5-6 cm tečnosti.
Kada voda proključa, a karamel se otopi, krenite da pravite đevreke tj. prvo pripremite dva pleha obložena papirom za pečenje i krpu koju ste posuli susamom. Uzimajte po malo testa, bušite prstom kroz sredinu pa onda rukama tanjite testo u krug i spuštajte đevreke u vodu da se kuvaju 2 minuta, zatim ih vadite na krpu sa susamom, sa obe strane uvaljajte u susam i ređajte u pleh za pečenje.
Đevreke pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C na nivoima 2 i 4 (ako pečete oba pleha odjednom), na programu toplog vazduha oko 30 minuta, dok fino ne porumene.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.