KALENDAR SEZONSKIH NAMIRNICA: Pregled sazrevanja voća i povrća po mesecima - sve na jednom mestu
Poznato je da su namirnice najbogatije hranljivim i raznim korisnim materijama u jeku sezone. Zato je dobro znati kada određeno voće i povrće sazreva. U nastavku donosimo pregled voća i povrća kako sazreva po mesecima, radi lakšeg snalaženja u izboru namirnica na pijacama. Pogledajte sezonski kalendar hrane.
Iako su danas mnoge namirnice dostupne tokom cele godine, ako želite najbolje, obratite pažnju na godišnje doba. Sezonsko voće i povrće je uvek najbolji izbor - zbog toga što je najpristupačnije, najbogatije zdravim hranljivim materijama i najmanje tretirano nepoželjnim agensima.
U nastavku donosimo pregled voća i povrća kako sazreva po mesecima, radi lakšeg snalaženja u izboru namirnica na pijacama:
JANUAR - narandža, mandarina, klementina, limun, grejpfrut, kivi, kelj, brokoli, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, mirođija, spanać, praziluk, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa
FEBRUAR - pomorandža, grejpfrut, limun, kivi, kelj, prokelj, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, mirođija, spanać, praziluk, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa
MART - narandža, limun, kupus, kelj, prokelj, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa
APRIL - špargle, paprika, tikvica, kupus, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, repa, crveni luk, grašak
MAJ - jagode, trešnje, špargle, paprika, paradajz, tikvica, kupus, kelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, rukola, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, rotkvica, krompir, crveni luk, zeleni grašak, pasulj
JUN - jagode, maline, borovnice, crni dud, ribizle, trešnje, višnje, kruška, breskva, nektarina, kajsija, špargle, paprika, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, prokelj, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, kopar, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkva, mirođija, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak, pasulj, mahunarke
JULI - jagode, maline, kupine, borovnice, crni dudo, ribizle, višnje, jabuka, kruška, breskva, nektarina, kajsija, smokva, grožđe, dinja, lubenica, paprika, feferoni, paradajz, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, beli luk, kukuruz, pasulj, mahunarke
AVGUST - jagode, kupine, borovnice, crni dud, trešnje, jabuka, kruška, breskva, nektarina, kajsija, grožđe, dinja, lubenica, paprika, feferoni, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvice, kupus, endivija, zelena salata, crvena cikorija, radič, mirođija, matovilac, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, beli luk, kukuruz, pasulj, mahunarke
SEPTEMBAR - maline, kupine, kruškea jabuka, šljiva, dunja, nektarina, grožđe, nar, smokva, orasi, lešnici, bademi, kestenje, špargla, paprika, feferoni, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvica, kupus, prokelj, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkvica, cvekla, krompir, beli luk, kukuruz, mahunarke
OKTOBAR - maline, kupine, kruška, jabuka, šljiva, dunja, kajsija, grožđe, nar, orasi, lešnici, bademi, kestenje, masline, špargle, paprika, feferoni, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, mirođija, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, repa
NOVEMBAR - jabuka, grejpfrut, pomorandža, mandarina, limun, nar, masline, paprika, kupus, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, matovilac, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, repa, praziluk
DECEMBAR - grejpfrut, pomorandža, mandarina, limun, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, matovilac, spanać, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa, praziluk
Izvor: Sensa.story.hr