Kako se pravilno čuva bundeva? Ako ispunite OVE uslove, biće vam SVEŽA MESECIMA

Bundeva je mnogim ljudima jedna od omiljenih jesenjih namirnica. Međutim, da biste sačuvali njene prednosti i svežinu, bitno je da je čuvate na adekvatan način.

Foto: Tomasz Warszewski/Shutterstock
Foto: Tomasz Warszewski/Shutterstock
.

Zdrava je, puna vitamina, ima malo kalorija i specifičan ukus. Može se pripremati na brojne načine, a mnoge domaćice najviše vole da je ispeku u rerni, pa zaslade šećerom. Od bundeve se mogu spremati ukusne pite i kolači, kao i potaž, a najpopularnija je namirnica tokom jeseni i zime.

Međutim, da biste sačuvali sve njene prednosti, pogotovo ako želite da vam traje više meseci, bitno je da je pravilno čuvate i shodno tome pridržavate se nekih pravila.

Kako se pravilno čuva bundeva?

Najbolje mesto za skladištenje bundeve jeste podrum ili ostava, budući da su tamne i suve prostorije i u njima se najlakše stvore odgovarajući uslovi. Uglavnom imaju ventilaciju, a temperatura se obično kreće između 5-10 stepeni. Ako pak ne ispoštujete neke od ovih uslova, prilikom čuvanja bundeve, rok trajanja će joj znatno biti smanjen.

Na primer, ukoliko je prostorija u kojoj čuvate bundevu dosta vlažna, rok trajanja se smanjuje za čak 2-3 meseca. Takođe, bitno je znati da bundevu nikada ne treba da postavite direktno na pod ili zemlju, već isključivo na policu ili neke daske.

Kako se čuva isečena bundeva?

- Najpre, isecite je na kriške, a zatim odstranite koru, pa unutrašnjost isecite na kockice.

- Nakon toga, stavite ih u kesu za zamrzivač, pa u pregradu frižidera koja je namenjena za povrće.

- Bundevu, u ovom obliku, možete čuvati do 10 dana.

- Ukoliko je, umesto u kesu, zamotate u foliju, produžićete joj rok trajanja na mesec dana.

Izvor: Nezavisne.com