Jaja nikako ne smete da čuvate u vratima frižidera! Ovo je najbolje mesto za njih, a nemojte ih ni vaditi iz kartonske ambalaže!

Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu sveža, ne mogu držati van frižidera, ali prehrambeni tehničar Kris Bisli kaže da, iako većina frižidera ima mesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno najbolje mesto za njih.

Ilustracija Foto: jarabee123/Shutterstock
Ilustracija Foto: jarabee123/Shutterstock
.

Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne menja – kaže Bisli. Smatra da je bolje držati ih na gornjoj polici frižidera.

Iako možda zvuči kao suvišan savet, Bislijev razlog ima smisla. Vrata su najtoplije mesto u frižideru, a ujedno su i mesto na kom zbog otvaranja i zatvaranja, temperatura stalno varira.

Zato ih je, kao i sve kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija – rekao je za "The Sun", prenosi novi.ba.
Uz to, on savetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena, jer ona ima svoju svrhu. Ljuska jaja prekrivena je hiljadama sitnih pora koje lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije.

"Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije", objašnjava Bisli. Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru kvalitet i svjžinu održe barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jedne do tri nedelje, dok u frižideru mogu da traju i do šest sedmica.