Da li smemo da jedemo BUĐAVU HRANU? Doktorka RAZREŠILA ZABLUDE

Zbog porasta cene hleba i drugih namirnica, bacanje hrane bi trebalo svesti na minimum. Međutim, u situacijama kada se nešto ubuđa, da li mu ima spasa, ili bi trebalo momentalno da ga bacimo u kantu?

Foto: Konmac / Shutterstock
Foto: Konmac / Shutterstock
.

To zavisi od tvrdoće i vlažnosti namirnice. Na primer, kada je u pitanju hleb – najbolje bi bilo da ga bacimo, dok u slučaju tvrdog sira možemo odseći deo na kom se nalazi plesan, jer je ostatak najverovatnije bezbedan.

Procena rizika

Ne rizikujete samo užasan ukus ako jedete buđavu hranu. Aktivno rastuća buđ može osloboditi toksine u hranu. Pošto širenje spora buđi nije uvek vidljivo, može biti teško znati gde se ona nalazi (a samim tim i toksini).

Kako onda da odlučite šta da radite kada nemate pri ruci stručnjaka za bezbednost hrane? "Dva faktora koja bi trebalo da vas vode su sadržaj vlage u hrani i gusto strukturisana tekstura", kaže dr Hoking.

"Nizak sadržaj vlage i gusta struktura tvrdog sira znače da će buđ obično opstati samo na površini, a ne da se nevidljivo širi unutar sira", rekla je doktorka.

Dakle, trebalo bi da bude bezbedno da sečete oko pogođenog područja i pojedete ostatak bloka. Ali ona savetuje da odsečete komad od nekoliko centimetara, kako biste bili sigurni.

Ali mnoge druge namirnice, uključujući buđav hleb, bolje je baciti jer je veća verovatnoća da će buđ rasti izvan oblasti koju možete videti.

Takođe, ako je hrana kao što je npr. jogurt dovoljno stara da ima buđ, može da sadrži i štetne bakterije koje mogu izazvati napad dijareje.

"Ako vidite da buđ raste, u hrani mogu biti i drugi mikrobi kao što su bakterije i kvasac. Zaista nije vredno toga da se razbolite", kaže dr Hoking.

Namirnice sa niskim sadržajem kiseline, kao što su mlečni proizvodi – recimo jogurt, sveži sir, umaci – su namirnice kod kojih je ovaj rizik najveći.

Foto: RussieseO / Shutterstock
Foto: RussieseO / Shutterstock
.

Šta nam rade toksini iz takvih plesni?

Postoji mnogo različitih vrsta plesni koje mogu rasti na našoj hrani; najčešći su Aspergillus i Penicillium i Botritis koji možete videti kao “krzno” na svojim jagodama.

Iako je retko, mogu izazvati tešku bolest sa simptomima koji uključuju prekomerno znojenje, drhtanje, slabost mišića, trzanje, glavobolju, groznicu i povraćanje.

- Jedan stariji čovek koji se razboleo nakon što je pojeo supu u konzervi koja se ubuđala, je za Medicinski žurnal Australije rekao da se ‘osećao toliko bolesno, da je mislio da će umreti’.

- Većina toksina iz plesni je otporna na toplotu i stoga se ne može uništiti u procesu kuvanja.

- Takođe je poznato da jedenje plesnive hrane izaziva bolesti kod stoke i ubija pse. Domaći psi su posebno ugroženi, jer imaju pristup kućnom otpadu.

- Većina toksina iz plesni predstavlja rizik samo ukoliko ih jedemo tokom dužeg vremenskog perioda.

- Mnoga od ovih jedinjenja su kancerogena, a stalna izloženost je povezana sa rakom jetre, rekla je dr Hoking.

Šta je bezbedno?

Ako se radi o buđavom mekom siru ili mekom voću poput bobičastog voćea, nektarina ili breskvi, isplati se znati da visok sadržaj vlage u ovim proizvodima znači da postoji veća šansa da su se spore buđi raširile dublje po hrani.

Isto pravilo važi i za poroznu hranu kao što su hleb i kolači koji su postali buđavi. Sve ove namirnice trebalo bi baciti u kantu ako primetite buđ na površini.

Naravno, određene pripitomljene plesni se namerno uvode u našu hranu kao deo proizvodnog procesa - recimo plavi sir.

Foto: Brent Hofacker / Shutterstock
Foto: Brent Hofacker / Shutterstock
.

Ove namirnice se mogu sačuvati od buđi

- Tvrde kobasice (suve) – očistiti buđ sa površine.

- Tvrdi sir – odrežite najmanje 2,5 centimetra oko i ispod ubuđalog dela. Ne dozvolite da nož dodirne plesan i na sir stavite novi omot.

- Tvrđe voće i povrće – mali delovi buđi se mogu odrezati.

Debata o džemu i želeu

Jedna oblast nekih debata je da li se voćni džemovi i želei mogu spasiti ako se na njihovoj površini razvije buđ.

Možete pokušati da izvadite zahvaćeni džem, ali njegova klimava konzistencija znači da rizikujete da izbacite spore koje se prenose vazduhom koje proizvode sve plesni, koje mogu da lebde okolo, da se talože i započnu novi rod buđi.

Američka služba za bezbednost i inspekciju hrane kaže da bi buđi na džemovima mogle da proizvode toksine i da bi ceo deo trebalo da bude odbačen.

Plesni mogu rasti u frižideru i čak će preživeti smrzavanje. Buđ takođe može da preživi u slanim, zašećerenim i kiselim sredinama.

Izvor: Magazin Novosti