DA LI I VI GREŠITE: Kada na šerpu treba staviti poklopac, a kada ne?

Kada kupujete posuđe za kuvanje hrane uvek gledate da na njemu ima poklopac? Ipak, nakon što stavite da kuvate ručak poklopac ostane zaboravljen negde među drugim sudovima. Evo u kojim slučajevima obavezno treba poklopiti šerpu, a kada to nije potrebno.

Kada je potrebno staviti poklopac na šerpu, a kada ne?, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Kada je potrebno staviti poklopac na šerpu, a kada ne?, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
.

Uglavnom u receptima ne piše kada treba nešto da poklopite ili a kada ne. Čuvena kuvarica Marta Stjuart otkriva tajnu koja muči mnoge domaćice, šta je to što može da se kuva poklopljeno, a kada poklopac nije neophodan.

Kada treba da stavite poklopac na posudu?

Glavna funkcija poklopca jeste da zadrži toplotu. Ako želite da nešto proključa obavezno stavite poklopac na šerpu. Uštedećete ne samo električnu energiju već i vreme koje je potrebno za prirpemu jela, kao što su makarone, špagete, supa i tome slično.

Kada voda dostigne tačku ključanja vreme je da skinite poklopac. U slučaju da vam je cilj da zadržite vlagu - na primer, kada je vaša šerpa supe, čorbe ili sosa već prave konzistencije, ali želite da nastavite da kuvate povrće i mešate arome, onda ostavite poklopac kako biste sprečili isparavanje tečnosti.

Ako želite da vam jelo ostane toplo i da se ne isuši obavezno jelo ostavite poklopljeno. Za kuvanje na pari i dinstanje vam je potrebno da zadržite i vlagu i toplotu i zato kada tako kuvate morate da držite poklopac sve vreme, kako biste dobili savršeno ukusne obroke.

Kada ne treba da stavite poklopac na posudu?

Ako vam je jelo previše retko i želite da vam iz njega ispari voda, skinite poklopac i pustite da se lagano krčka. Višak vode će ubrzo ispariti i jelo će dobiti gušću konzistenciiju. Na ovaj način ne samo da smanjujete zapreminu, nego i pojačavate ukuse.

Poklopac nikako nemojte da stavljate kada pržite ili pečete. Pečenjem dobijate ukusnu, karamelizovanu koru, isto kao i prženjem. Ako, na primer, pržite šnicle ili krompri, sklonite poklopac. Vlaga će učiniti da vaše jelo bude više kuvano nego prženo i neće imati onu ukusnu koricu koju mnogi vole.