ČUVAJTE SE TROVANJA: Svi ih koristimo, a da li znate koji je rok upotrebe ovih 9 namirnica?

Sigurno vam se nekada desilo da prebirajući po frižideru naiđete na neku jabuku za koju i ne znate kada ste je kupili. Na njoj nema utisnutog roka trajanja, pa se zapitamo da li je ona još uvek dobra za konzumaciju. Ovih devet namirnica svi imamo u kuhinji, a evo koliko one dugo mogu da stoje pre nego što se pokvare.

Čuvanje hrane u frižideru, foto: MakeStory Studio/Shutterstock
Čuvanje hrane u frižideru, foto: MakeStory Studio/Shutterstock
.

Začini

Začini imaju prilično dug rok trajanja od nekoliko meseci, a neki se čak godinama opiru kvarenju. Ovi proizvodi su često visoko obrađeni, što uklanja mikroorganizme i uvodi jake konzervanse koji sprečavaju njihovo propadanje.

Jabuke

Dijetetičar Kristi Holt napominje da ovo voće može izdržati tri nedelje u ostavi i četiri do šest nedelja u frižideru. Kad se zamrznu, jabuke mogu trajati oko osam meseci.

Mlečni proizvodi

Prosečni rok trajanja mlečnih proizvoda je 12 dana do šest nedelja. Naravno, to zavisi o kojem proizvodu govorimo. Pasterizovano mleko ima najkraći rok trajanja, do dve nedelje, dok sladoled može trajati i do šest meseci. Fermentisani mlečni proizvodi obično imaju duži vek trajanja, jer bakterije mlečne kiseline u njoj usporavaju kvarenje.

Riba

Riba u konzervi ponekad može da traje godinama, ali sveža riba se može održati do dva dana, kaže Norton. Naravno, ovo je samo opšte pravilo, jer neke ribe mogu trajati malo duže.

Voće

Prema Nortonu, rok trajanja voća zavisi od načinu obrade i skladištenja. Mikroorganizmi i prirodni enzimi prisutni u voću utiču na njihovo vremensko propadanje. To se može usporiti ako se voće drži u frižideru. Većina voća ostaje sveža dva do sedam dana na pultu ili sedam do 30 dana u frižideru. Samo banane ne treba držati u frižideru, jer će dobiti tamnu boju.

Žitarice

Žitarice od celog zrna mogu trajati i do šest meseci, ali brašna napravljena od njih traju znatno kraće - otprilike jedan do tri meseca u hladnoj i suvoj ostavi. Pri mlevenju žitarica, zaštitne spoljne mekinje se slome, što dovodi do izlaganja njihovih ulja kiseoniku, što vremenom dovodi do užeglosti, piše Streamerium

Zelje

Većina zeleniša može izdržati tri do sedam dana u frižideru, što ih čini nekim od najkvarljivijih namirnica, kaže Norton. Lisnato zelje ima nežnu strukturu zbog koje je sklono razgradnji kada je izloženo hladnoći, vazduhu, sunčevoj svetlosti i tako dalje.

Meso

Meso sadrži bakterije koje razgrađuju proteine ​​kako vreme prolazi. Ono je vrlo kvarljivo i može biti vrlo rizično koristiti ga neposredno pre isteka roka trajanja. U frižideru ono može da stoji do pet dana. Ako želite da mu produžite rok trajanja, zamrznite ga, jer tako može stajati i do četiri meseca.

Ostalo povrće

Paprika, tikvice, brokoli, šargarepa i ostalo povrće moraju se čuvati u frižideru. Povrće ima nešto duži rok trajanja od voća i zeleniša. Na primer, celer može ostati svež i do tri, četiri nedelje, ako se drži u frižideru. Smrznuto povrće može se čak sigurno jesti i do 12 meseci.