ČETIRI GREŠKE KOJE SVI PRAVE KAD SPREMAJU TESTENINU: Nutricionista otkriva kako da je jedete, a da se ne ugojite ni gram

Kako da jedete pastu, a da se ne ugojite? Nutricionistkinja je otkrila četiri najvažnija pravila.

Testenina, foto: Nitr/Shutterstock
Testenina, foto: Nitr/Shutterstock
.

Volite paste, špagete, raviole, njoke, makarone...? Ako pazite na liniju ovo je hrana koju biste trebali da izbegavate. Ukoliko ne možete da joj odolite trebalo bi da znate sledeće stvari.

Gotovo sve testenine se prave od žitarica, a najveći broj njih je izrađen od pšenice. Ipak, nije svaka testenina ista. Italijani je pripremaju isključivo od tvrdih vrsta, dok je kod nas više uobičajena upotreba mekog brašna. I to je veoma značajna razlika, kada govorimo o uticaju paste na liniju.

"Činjenica je da meke sorte pšenice sadrže krupna zrna koja telo apsorbuje mnogo brže. Zapravo meke sorte su bogate skrobom i lako se razlažu na šećere, koji se takođe brzo pretvaraju u masti. Zbog toga bi ljudi koji imaju višak kilograma trebalo da izbegavaju testenine", kaže nutricionistkinja Robin Miler.

Paste od integralnog ili "tvrdog" brašna su mnogo korisnije za zdravlje jer sadrže nizak glikemijski indeks i, shodno tome, zasićuju telo brže i na duže vreme. Međutim, čak i ako njih ne znate na koji način da pripremate i konzumirate, neće vam pomoći da izbegnete gojenje, kaže stručnjak.

Prvo pravilo je da kuvate testeninu prema uputstvu sa pakovanja. Zvuči banalno, ali po rečima specijaliste testenina je "pravilno" skuvana ako je blago tvrda, odnosno "al dente".

Testeninu ne treba služiti kao prilog, jer je ona zasebno jelo. Ako pripremate na primer gulaš, uvek je mudrije služiti ga uz bareni pirinač (integralni) nego pastu.

Takođe, različite vrste testenina se kombinuju sa posebnim vrstama sosova od povrća, bilja, morskih plodova, ali ne i sa majonezom i kečapom, dodala je nutricionistkinja.

Još jedna greška koju mnogi prave jeste što "trpaju" ogromne količine sira u paste. Italijani pažljivo dodaju sir u testenine i vrlo su rigorozni pri odabiru ove namirnice. Milerova kaže da ni u kom slučaju ne treba jelo pretvoriti u "brdo sira", posebno onog masnog. Imajte na umu da se ova namirnica dodaje jelu samo kako bi istakla njegov ukus. S testeninom se odlično slažu parmezan i mocarela, piše Mondo.

I naravno, tu je i manje popularno "doziranje". Testenine jedite samo u retkim prilikama. Po rečima Robin Miler pastu ne treba jesti više od dva puta nedeljno i to samo ujutru, ako mislite da sačuvate vitak stas.