Otkrivamo vam koji začini idu uz koja jela

Šta stavljaju meksikanci, a šta primorci. Da bi vam jelo ispalo upravo onako kakvim ga jedete u njegovom izvornom mestu, morate, izmeđuostalog i da koristite začine s tog područja...

.

Razni narodi su od davnina koristili lekovito i začinsko bilje na svakojake načine, upoznavajući se na sopstvenoj koži s njihovim svojstvima.

Pod začinima danas podrazumevamo delove biljki koji se zbog svog sadržaja, ukusa, ili mirisa koriste u pripremanju hrane, da bi to jelo nekako - oplemenili. 

Danas je najskuplji začin sveta šafran, a slede ga vanila i kardamom. Ovde je okvirni spisak najpopularnijih začina na raznim stranama sveta, pa nemojte koristiti kurkumu kad pravite bolonjeze, i slično! 

Mediteran

Origano
Ruzmarin
Cimet
Karanfilčić 
Tamjan
Korijander
Lovor
Bosiljak
Kardamom

Francuska

Muškatni oraščić
Tamjan
Beli luk u prahu
Ruzmarin
Origano
Bilje iz Provanse

Indija

Lovor
Kardamom
Crvena paprika
Cimet
Korijander
Kim
Đumbir
Muškatni oraščić
Kurkuma
Garam Masala
Kari

Bliski istok

Lovor
Kardamom
Cimet
Karanfilčić
Kim
Đumbir
Korijander
Origano
Beli luk u prahu

Tajland

Bosiljak
Kim
Đumbir
Kurkuma
Kardamom
Kari

Severna Amerika

Kardamom
Cimet
Kim
Paprika
Kurkuma
Đumbir

Meksiko

Korijander
Kim
Origano
Beli luk u prahu
Čili u prahu

Karibi

Muškatni oraščić
Beli luk u prahu
Karanfilčić
Cimet
Đumbir

Izvor: punkufer.hr