Otkrivamo vam koji začini idu uz koja jela
Šta stavljaju meksikanci, a šta primorci. Da bi vam jelo ispalo upravo onako kakvim ga jedete u njegovom izvornom mestu, morate, izmeđuostalog i da koristite začine s tog područja...
Razni narodi su od davnina koristili lekovito i začinsko bilje na svakojake načine, upoznavajući se na sopstvenoj koži s njihovim svojstvima.
Pod začinima danas podrazumevamo delove biljki koji se zbog svog sadržaja, ukusa, ili mirisa koriste u pripremanju hrane, da bi to jelo nekako - oplemenili.
Danas je najskuplji začin sveta šafran, a slede ga vanila i kardamom. Ovde je okvirni spisak najpopularnijih začina na raznim stranama sveta, pa nemojte koristiti kurkumu kad pravite bolonjeze, i slično!
Mediteran
Origano
Ruzmarin
Cimet
Karanfilčić
Tamjan
Korijander
Lovor
Bosiljak
Kardamom
Francuska
Muškatni oraščić
Tamjan
Beli luk u prahu
Ruzmarin
Origano
Bilje iz Provanse
Indija
Lovor
Kardamom
Crvena paprika
Cimet
Korijander
Kim
Đumbir
Muškatni oraščić
Kurkuma
Garam Masala
Kari
Bliski istok
Lovor
Kardamom
Cimet
Karanfilčić
Kim
Đumbir
Korijander
Origano
Beli luk u prahu
Tajland
Bosiljak
Kim
Đumbir
Kurkuma
Kardamom
Kari
Severna Amerika
Kardamom
Cimet
Kim
Paprika
Kurkuma
Đumbir
Meksiko
Korijander
Kim
Origano
Beli luk u prahu
Čili u prahu
Karibi
Muškatni oraščić
Beli luk u prahu
Karanfilčić
Cimet
Đumbir
Izvor: punkufer.hr