Biber - začin iz snova
Otkrivamo vam sve tajne crnog zrna...
Piperin, aktivna supstanca bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina B, beta karotena i drugih nutrijenata i ubrzava energetski metabolizam u telu.
Crni biber je začin koji se, uz so, najčešće koristi za supe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća, zimnicu... Jedino su poslastice „osigurane” da se ovaj začin neće koristiti prilikom njihovog spremanja.
Postoji nekoliko varijanti bibera: beli, crni, zeleni, crveni. Beli ima nešto blažu aromu od crnog bibera, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera – sve je to isti piper nigrum – ili oljušten (beli) ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.
Baš kao što je to slučaj sa drugim začinima, i biber ima veliku primenu u kulinarstvu i u tradicionalnoj, narodnoj medicini.
Za crni biber se kaže da je delotvoran protiv zatvora, dijareje, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i varenjem, ujeda insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema sa jetrom i plućima.
Savremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indikacije da biber ima izvesnih lekovitih svojstva. Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina B, beta karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin podstiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u telu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu.
Izvor: dnevno.rs