
Jedina, ali i ključna razlika u belim i klasičnim čupavcima jeste u tome što umesto tamne čokolade u glazuru dodajemo belu. Kombinacija kokosa i bele čokolade takođe je sjajan spoj i zato dajte priliku belim čupavcima koji bi mogli da vam postanu još draži od klasičnih.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 6 jaja
- 6 velikih kašika brašna
- 4 velike kašike šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo
SASTOJCI ZA GLAZURU:
- 300 g bele čokolade
- 4 dl mleka
- 4 dl slatke pavlake
- kokos
PRIPREMA:
1. Pažljivo odvojite žumanca od belanaca. Mikserom umutite žumanca i šećer. Mutite 2-3 minuta ili dok smesa ne postane svetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite da dodajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
2. Umutite belanca u čvrst sneg. Naizmenično u umućena žumanca dodajte malo brašna i umućena belanca, pa pažljivo i polako mešajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i belanca.
3. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh u kome ćete peći testo dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljno pospite prezlama i potom sipajte smesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada po vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni da li je pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov.
4. Izlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati s mlekom i pavlakom.
5. Glazura i biskvit moraju da se ohlade pre završne faze. Isecite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku, pa umočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na plato. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
Prijatno!