Zasladite nedelju: Posni čoko kolač probudiće sva vaša čula
Predstavljamo vam recept za posni čokoladni kolač, koji možete pripremiti danima kada smete da iskoristite i ulje za pripremu hrane.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- Dve kašičice sode bikarbone
- Šest kašika kakao praha
- Kašičica soli
- 250 grama šećera
- Tri kašičice sirćeta
- 180 mililitara biljnog ulja
- 400 mililitara hladne vode
- Dve kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, pleh srednje veličine obložite papirom za pečenje.
Prosejte brašno, kakao, sodu i so u većoj posudi i dobro izmešajte. U drugoj posudi, pomešajte šećer, sirće, vanilu, ulje i postepeno dodajte 400 mililitara vode. Toj mešavini dodajte suve sastojke i mešajte dok se sve ne sjedini.
Dobijeno testo sipajte u obloženi pleh, poravnajte po potrebi i pecite oko 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva.
Ovaj kolač servira se posut prah šećerom, ali imate brojne mogućnosti da ga prilagodite svom ukusu - kolaču možete dodati višnje, suvo voće ili orašaste plodove, ili ako želite premažite ga sa malo džema pre služenja. Takođe, možete da napravite i glazuru od čokolade za kuvanje, u koju ćete dodati malo margarina ili biljnog ulja.
Prijatno!
Izvor: Mondo