Francuska supa od luka

Supa od luka je najpoznatiji specijalitet francuske kuhinje i definitivno najslavnija francuska supa koja datira još iz rimskog doba. Zbog svojih jeftinih sastojaka, nekada su je još zvali i supa za siromašne.

.

Sastojci:

300 g crnog luka
Supena kašika brašna
60 g maslaca
So
Biber
4 kašika kisele pavlake
60 g ribanog sira(parmezan ili ementaler)
6 kriški crnog ili polucrnog hleba

Priprema:

Iseckajte crni luk na tanke listove, propržite na maslacu dok ne porumeni, dodajte brašno i mešajte na tihoj vatri 3 minuta.
U to dodajte 1,5 l vode, pojačajte vatru da što pre provri. Smanjite vatru, ostavite da se kuva na tihoj vatri 20 minuta. Posolite i pobiberite.
Stalno mešajući supu, dodajte kiselu pavlaku pa sve izručite u zemljanu ili vatrostalnu činiju. Preko toga stavite kriške isečenog hleba, pospite struganim sirom. Posudu stavite u dobro zagrejanu pećnicu i pecite dok sir ne porumeni. Supu služite vrelu.